1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Vad gjorde Motståndsrörelsen i Smedjebackens kommunhus egentligen?

Inte bara denna vecka har det varit stort mediefokus på Motståndsrörelsen. Förra veckan körde Expressen ett drev där de hetsade mot organisationen och här får ett par medlemmar ge svar på tal och berätta vad som egentligen hände.

I en artikel publicerad förra veckan från Expressen har David Baas återigen riktat sina attacker mot medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen. Denna gång var det bland annat Pär Sjögren som beskylls för att ha agerat hotfullt och aggressivt under ett besök i Smedjebackens kommunhus efter att en kvinnlig medlem fått sin praktik avslutad. Artikeln, fylld med insinuationer och ogrundade anklagelser, försöker ge en bild av Motståndsrörelsen som en våldsam och för allmänheten farlig organisation, i linje med tidigare propagandakampanjer som Expressen bedrivit.

Detta är nämligen inte första gången som Expressen och dess journalister riktar sina fega attacker mot Nordiska motståndsrörelsen och dess medlemmar. Under årens lopp har de konsekvent försökt att framställa organisationen som ett hot mot samhället och allmänheten, med hjälp av vinklade reportage och osakliga påståenden.

Vi har pratat med Pär och Emma för att ge dessa chansen att bemöta anklagelserna och ge sin syn på vad som verkligen hände under besöket i kommunhuset, samt diskutera hur de ser på Expressens ständiga förföljelse av dem och Motståndsrörelsen.

Intervju med Pär

Hur reagerade du när du såg Expressens artikel som anklagade dig för att ha uppträtt hotfullt i kommunhuset? Vad anser du om deras framställning av händelsen?

Expressens artikel är kraftigt överdriven, och händelsen gick inte till som Expressen eller kommunen påstår. Både Expressen och kommunen använder hela situationen för att svartmåla oss och vår organisation. Även om vissa sakförhållanden stämmer, som att vi faktiskt varit där och krävt svar, är deras framställning av händelsen felaktig.

Expressen har tidigare hängt ut dig och organisationen på liknande sätt. Hur ser du på medias roll i att skapa denna bild av oss?

Expressen agerar som de alltid har gjort, och det är ganska tydligt att Expressen och annan lögnmedia sedan länge har avsikten att försöka stoppa oss, men även andra liknande organisationer.

Vad var ert syfte med besöket i Smedjebackens kommunhus, och hur upplever du att ni blev bemötta av kommunens personal?

Avsikten med besöket var att utreda varför Emma blev av med sin praktikplats, inget annat. Vi hade haft telefonkontakt med kommunen innan mötet, men vi nöjde oss inte med de svar vi fick då, så vi ville reda ut allt under ett fysiskt möte. Med tanke på att demokrater ofta saknar ryggrad och sällan vill ta ansvar för sina beslut, mötte vi en viss motvilja mot ett möte. Men vi ger oss ju inte så lätt.

Det har framkommit att ni begärt ut anställningsavtal för skolpersonal. Kan du berätta om bakgrunden till detta och vad ni hoppades uppnå?

Vi begärde ut anställningsavtalen för att undersöka de uppenbara oegentligheter som pågår på Hagge skola. Vi ville gräva djupare i hur en skola på så lättvindiga grunder och med så dåliga ursäkter kan stänga av en lärarpraktikant på det sätt som skedde. Egentligen borde detta vara Expressens vinkel i hela historien, men som vi alla vet är Expressen inte på vanligt folks sida.

Intervju med Emma

Hur reagerade du på att din praktikplats avslutades efter att skolan fick reda på din bakgrund? Hur motiverade de detta beslut för dig?

Jag blev självklart besviken, men inte förvånad. Jag visste redan när jag påbörjade min utbildning att just praktiken skulle bli ett eldprov. De motiverade beslutet med att mina åsikter strider mot skollagen och värdegrunden.

Expressen framställer dig som en farlig extremist på grund av ditt engagemang i Motståndsrörelsen. Hur skulle du vilja beskriva ditt engagemang och vad det innebär för dig?

Alla som inte låter sig kontrolleras av staten anses farliga. Alla som exponerar sanningen och pekar på att kejsaren är naken är farliga. Mitt engagemang är för mig inte mer konstigt än alla andra som arbetar ideellt, som fotbollsföreningar, supporterklubbar, bingokvällar, raggarträffar och kolonilotter. Föreningsandan har alltid varit stark i Sverige.

Det som förvånar mig är hur alla kan tala om problemen i samhället, från GMO-mat till EU-lagar om export-el och storleken på gurkor, men rycka på axlarna åt dem och acceptera det fängelse de kallar frihet. Demokrater talar gärna om yttrandefrihet, men är väldigt snabba med att tysta den som inte håller med narrativet.

Vad anser du om att Expressen kopplar ihop ditt fall med skolans demokratiska värdegrund? Känner du att detta är en rättvis bedömning av din förmåga att arbeta som lärare?

Nej, jag har arbetat inom förskola i tio år. Jag är utbildad barnskötare och har specialkompetens inom Downs syndrom och hörselnedsättning. Jag har ett diplom hemma där det står ”Skickligaste pedagog i Haninge kommun”. Jag är väl förtrogen med läroplanens uppdrag och värdegrund och har aldrig fått avsluta en anställning på grund av hur jag beter mig på jobbet.

Läroplanen i sig är dessutom utformad efter politiska önskemål och kohandel mellan partier och kan därför ifrågasättas ur ett vetenskapligt perspektiv. Det finns ingenting som säger att läroplanen inte kommer skrivas om flera gånger, och hur den utformas och vilken ”värdegrund” som gäller beror helt på vem som styr. Den demokratiska värdegrunden, eller ”den svenska demokratin” som det kallas, är vad de styrande i Sverige anser att demokrati ska vara. Alla europeiska länder anses ha demokrati, men många skiljer sig starkt från Sveriges öppenhet för diverse villfarelser.

I den svenska läroplanen står det uttryckligen att du som lärare inte får vara värdeneutral, vilket för mig är helt absurt då det också står att skolan ska vara lika för alla, och att alla föräldrar ska kunna skicka sina barn till skolan med vetskapen om att de inte blir påverkade av den ena eller den andra världsåskådningen. Skolan borde vara en neutral plats där barn lär sig att respektera varandra och allas olika åsikter, även om dessa åsikter går isär.

Har avslutandet av din praktik och denna uthängning förändrat din vilja att fortsätta den politiska kampen?

Ha! Jo, det kan de ju önska. Mot Valhall, kamrater, vi ses på gatan!

Titel:Vad gjorde Motståndsrörelsen i Smedjebackens kommunhus egentligen? Författad av:Redaktionen Publicerad:2024-08-29 Uppdaterad:2024-08-29

Läs också: