Kamraterna slöt under kvällen upp på Gustav Adolfs torg, där konungens staty står, för att hålla en minnesstund och hedra Gustav II Adolf och hans soldater för det mod och offervilja de uppbådade för hembygd, barn, maka och framtida generationer.
Intill statyn av konungen tändes marschaller och fanbärarna ställde upp med både den svenska fanan och Motståndsrörelsens Tyrrunefana.
Blott 17 år gammal blev Gustav II Adolf kung över Sverige, han ärvde då tre krig av sin fader, konung Karl IX. Gustav II Adolf levde upp till sitt arv som Vasaättling och fortsatte i sin faders fotspår och utvidgade den svenska stormakten genom landerövringar i öst. Självklart led konungen även nederlag på slagfältet, men Gustav II Adolf har främst gått till historien som den krigarkung han var.
Under tiden motståndsmännen var på plats passerade flera personer som tog kort och ställde frågor, likt varför sällskapet befann sig på platsen. Vissa höll med om att svensk historia ges allt för lite utrymme av dagens svenskfientliga styre.
En grupp ungdomar frågade vad det var för fana och pekade på Tyrrunefanan. Dessa fick förklarat för sig att det är Nordiska motståndsrörelsens fana. Deras naturliga följdfråga var vad organisationen stod för och när de fick svaret att Motståndsrörelsen vill skapa ett etniskt homogent Norden gjordes tummen upp och lyckönskningar framfördes innan de begav sig vidare.
Efter en tid tog en aktivist till orda och förklarade vikten av, att som motståndsman hedra och ära vår svenska historia, att se det som en plikt för att inte låta den falla i glömska. Att konungen dessutom var en man med mod och offervilja, som stred i täten med sina mannar gör honom till en förebild värd att hedra.
Därpå avslutades minnesstunden med en tyst minut, fanor rullades ihop och sällskapet begav sig nöjda från platsen.