Den 20 april, ett inte helt slumpmässigt valt datum, intog Nordiska motståndsrörelsen Göteborgs gator för att sprida nationalsocialismens budskap och för att tala med göteborgarna om den svenska statens eskalerande haveri. När demonstrationen var avslutad bar det dock inte av hemåt för motståndsmännen. Istället möttes de efteråt upp i en lokal för att fira dagen och umgås under kvällen.
När deltagarna kom fram till den för dagen lämpligt utsmyckade lokalen stod långborden dukade, och när alla hade ankommit så serverades middag, som bestod av ”Julias fläskgryta” – en utsökt gryta som utöver fläsket bestod av kantarell, dragon, kokt potatis och pressgurka. Till kaffet serverades sedan chokladkaka med hallonvisp. De som hade tagit fram menyn och gjorde kökstjänst stod för ett mycket gott jobb och många uttryckte sin uppskattning– det märktes att rätten för dagen var en väl genomtänkt komposition, och lika väl utförd. För detta tillfälle hade det också anordnats en bar, så för de som ville fanns det möjlighet att festa till det lite och dra ut på kvällen. Det var en trevlig tillställning som trots alkoholen gick lugnt till, skålandet var underordnat samtalen.
Efter att deltagarna hade ätit och suttit och pratat en stund var det dags för Motståndsrörelsens nytillträdde ledare att ta plats på scenen. Det blev Fredrik Vejdelands andra tal för dagen, då han också tidigare på dagen hade talat till göteborgarna i Brunnsparken. Detta andra tal var det första interna talet sedan han tillträdde på sin post, och talet var, passande för dagen, starkt ideologiskt. Man kan säga att talets underförstådda rubrik var ”varför nationalsocialism?”.
Vejdeland tog upp att det finns de som menar att det av taktiska skäl inte är så smart att bygga motståndet mot de fientliga krafterna på nationalsocialistisk grund, vilket inte sällan är samma personer som istället vill saluföra mer lättsålda idéer. Vad de missar är att det inte nödvändigtvis är bra att en idé är lättsåld, att den gör att man snabbare drar till sig fler anhängare. I längden är det bättre med en idé som innebär en prövning och inställelse till kamp, för det är så villkoret för att leva i denna värld självt ser ut, som Hitler konstaterade. Därför vänder sig inte Nordiska motståndsrörelsen heller till alla, Motståndsrörelsen vänder sig inte till dem för vilka organisationen är utom räckhåll. Den bygger på ideal som många av dagens demokratiskadade människor aldrig skulle förstå, oavsett hur många gånger de förklarades för dem. I nationalsocialismen är inte kampen heller endast en kamp för att uppnå ett mål. Kampen är både medlet och målet, sa Vejdeland. Detta kan kanske sägas vara kärnan i hans tal.
Därefter fortsatte kvällen med umgänge och diskussioner i goda kamraters lag.