1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

1:a maj i Näste 8

Entusiastiska motståndsmän bedrev aktivism i Näste 8 den första maj, där ett släp dekorerat med en text framfördes i trafiken och dessutom parkerades en stund på olika väl valda platser runtomkring i Västmanland.

På släpet stod att läsa:

VITA ARBETARE BYGGDE DETTA LAND – VITA ARBETARE KAN TA TILLBAKA DETTA LAND!

Framme i Kolsva

På fyra tätt befolkade ställen, nämligen i Kolsva, Erikslund (Västerås), Hälla (Västerås) och Tillberga stannade man för att låta allmänheten i lugn och ro ta del av budskapet i Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindbergs tal från en väl tilltagen ljudanläggning.

Aktivisterna rapporterar om övervägande positivt bemötande från allmänheten. Det var tummen upp, glada tutningar och ärorika hälsningar i trafiken – och många åhörare, och efterföljande applåder på de platser där talet spelades upp. Det enda som avvek från det positiva mönstret var några griniga ordningsvakter i Erikslund.

I Tillberga

Den av aktivisterna avsedda sista uppspelningen av budskapet förhindrades dock av polis. På väg in mot Sala stoppades motståndsmännen nämligen av ”farbror blå” som utsatte dem för trakasserier innefattande legitimering, kroppsvisitering, genomsökning av bil och släp – samt ogrundade och absurda anklagelser om ”härjningar i Västerås” och ”attack med sköldar mot ordningsvakter i Hälla” – detta en plats där man ej ens sammanträffat med några vakter.

Poliserna visade med all önskvärd tydlighet att man avsåg förhindra motståndsmännen från att genomföra sin aktivitet i Sala, varför denna fick avblåsas. Det framkom senare att 25 extrapoliser fanns i Sala denna dag med anledning av en cruising som ägt rum i staden dagen innan.

Även om aktivisternas upplevelse av aktiviteten till en början kanske färgades något av dessa polistrakasserier mot slutet av dagen, uppger samtliga deltagande nu att det är allmänhetens positiva bemötande som präglar minnet av första maj i år.

Publicerad:2021-05-08

Från samma näste: