1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Offentlig flygbladsutdelning i Linköping

Aktivister från nästena 8 och och 5 inledde lördag 27.6 dagens offentliga flygbladsutdelning utanför IKEA i Linköping. Fanbärare ställde upp och flygblad med budskapet White Lives Matter började delas ut.  Tempot var trots hettan högt och åtskilliga passerande intresserade sig för motståndsmännens budskap. Många påpekade att det våld som utövas mot svenskar och av främlingar känns väldigt nedtystat i samhället överlag. Aktivisterna kände att de tillfredsställde många svenskars behov att få tala ut. En vakt försökte förgäves övertala motståndsmännen att de inte hade rätt att stå och dela ut flygblad på platsen. Aktiviteten fortsatte obehindrat efter detta.

Vakten lyckades inte övertyga motståndsmännen.

När IKEA till slut stängde för dagen upplevde aktivisterna sig inte färdiga med sitt uppdrag utan begav sig till Stora Torget i Linköpings centrum. Här var tempot till en början klart lägre än på det tidigare stället – många föredrog antagligen en vistelse på badstranden framför stadsliv denna dag. Men i takt med att kvällen och svalkan började göra sitt intåg ökade såväl antalet förbipasserande som dessas intresse för motståndsmännens budskap. Ett flertal intressanta diskussioner uppstod, där ett flertal uttryckte uppskattning inför informationen och budskapet på flygbladen som delades ut.

Intresserade av aktivisternas diskussioner med förbipasserande blev även några ordningsvakter som av obekant anledning tillkallade polis. När polisen hade anlänt sökte en grupp rasfrämlingar i skydd bakom poliserna provocera aktivisterna och blev då tillrättavisade av dessa. Poliserna gick tafatt emellan och tumult verkade ett tag vara på gång men det lugnade ner sig.

Polisens närvaro gav vissa ”mod”.

När poliserna sedan trakasserade aktivisterna genom att utdela individuella anmälningar om ”olovlig sammankomst” fick de det ganska hett om öronen av förbipasserande svenskar som bevittnade polisens agerande. En man påpekade mycket vältaligt hur svensk polis kränker yttrandefriheten i landet. Aktiviteten fortsatte dock obehindrat efter detta och bjöd på fler intressanta samtal.

När aktivisterna efter en lång, het och givande dag avslutade aktiviteten blev några av dem följda av en grupp poliser som hann i fatt dem. Poliserna förklarade att aktivisterna skulle eskorteras ut ur Linköping samt att ett förbud för dem att återvända till staden för resten av dagen hade utfärdats. När aktivisterna förklarade att de skulle åka hem och föreslog att poliserna skulle göra det samma försvann dessa dock lika fort som de hade dykt upp.

Aktivitetens deltagare tackar flertalet Linköpingsbor och andra närvarande för givande diskussioner i heta Linköping idag!

Publicerad:2020-07-14

Från samma näste: