1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Semester med aktivism på Balkan

I slutet av september månad reste en medlem från Kampgrupp 406 till Dubrovnik i Kroatien för att sedan besöka grannländerna Bosnien och Montenegro. Alla länder pryddes av klistermärken med Nordiska motståndsrörelsens budskap.

Man befann sig till största delen av semestern en bit utanför Dubrovnik som ligger i den södra delen av Kroatien. I Dubrovniks gamla stadskärna andas det verkligen historia. Denna stad grundades under 600-talet och har varit attraktivt för många stormakter då staden upplevt många ockupationsförsök. Det var även här den populära TV-serien Game of Thrones spelades in, samt på den fantastiskt vackra ön Lokrum som bara ligger ett stenkast bort. Att besöka Lokrum gör man enklast genom att ta en taxibåt. Lokrum har en oslagbar natur med växter från både Australien och Sydamerika. Tama påfåglar och kaniner är också vanligt förekommande på ön.

14 mil norr om Dubrovnik ligger staden Mostar i Bosnien. Den gamla stadsdelen är känd för sina mysiga gränder med gator och byggnader i kullersten. Här utkämpades även ett blodigt brödrakrig år 1993 som kom att förstöra mycket av staden, inklusive den 500 år gamla bron Stari Most. Idag är mycket reparerat och återbyggt i den gamla stadsdelen men i övriga delar av staden kan man fortfarande se spåren av kriget. Är man intresserad och vill veta mer om Bosnienkriget bör man besöka museet War and Genocide Victims. Detta museum är ganska unikt av sitt slag då alla sidor av konflikten på Balkan beskylls för att vara delaktiga i krigsförbrytelserna som begicks år 1992-1995.

Den tredje och sista destinationen var Kotor i Montenegro. Staden ligger bara 8 mil söder om Dubrovnik och påminner en lite om Mostar vad gäller byggnader och gränder. Kotor erbjuder dessutom naturnära vandringsmöjligheter som man definitivt inte bör missa. Uppe på berget bakom staden leder en stig till Sankt Johns fort för den som gillar tuffa utmaningar. Men när man väl har klarat den utmaningen får man en otroligt vacker utsikt över Kotor man sent kommer glömma.

Efter semesterns slut var det dags att bege sig hemåt och fortsätta bedriva aktivism på hemmaplan igen!

Publicerad:2019-10-21

Från samma näste: