1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Intervjun med Paulina Forslund

Bra Damer är en nytt norskt magasin vars syfte är att lyfta fram olika sorters kvinnor och skildra deras åsikter och liv. I debutnumret är en av de intervjuade kvinnorna Svenska motståndsrörelsens Paulina Forslund.

Som första fråga, varför ställde du upp att bli intervjuad?

Jag ställde upp på att bli intervjuad för att jag är övertygad om att det vi kämpar för är rätt och värt att stå upp för i alla sammanhang, även i media. Jag tror vi har allt att vinna på att vara utåtriktade. Det ser vi tydliga resultat av, inte minst i Dalarna.

Så du tror att intervjun kan leda till att de som läser tidningen får en bättre bild av nationalsocialism och Motståndsörelsen?

Ja det tror jag verkligen. Detta var en fantastisk möjlighet att nå ut till människor som annars kanske aldrig hade läst något om oss. Jag tror att intervjun kommer att sätta spår i alla som läser den. Sedan är det svårt att spekulera i om det resulterar i nya rekryter eller sympatisörer, men vem vet? Jag hoppas att läsarna hajar till och tänker…”Va, är det så här dom tycker?”, eller, “så har jag aldrig sett på det tidigare”.

Hur genomfördes intervjun?

Bra damers chefsredaktör Marie Laland Ekeli stämde möte med mig i centrala Göteborg. Med sig hade hon fotografen Lisbeth Michelsen som innan själva intervjun fotograferade mig.

Vidtogs några säkerhetsåtgärder då intervjun genomfördes?

Ja, ett flertal. Jag blev kontaktad via mejl av Marie och var noga med att det hela skulle ske på våra villkor, eller inte alls. Bland annat hade vi med ett filmteam på plats som dokumenterade hela intervjun. Jag ställde också krav på att få ta del av, samt godkänna materialet innan det trycktes. Vi har tidigare sett hur media kan förvanska uttalanden så den här gången tog vi det säkra före det osäkra. Vi hade även en säkerhetsansvarig på plats.

Hur bemöttes du av Bra damers chefredaktör under intervjun?

Jag tycker att Marie bemötte mig bra i både mejlkontakten och under intervjun. Det verkade nästan för bra för att vara sant. Under intervjun lät hon mig utveckla svaren hur länge som helst. Så jag fick verkligen möjlighet att påverka läsarna. Sedan när tidningen kom ut kunde man, inte helt oväntat, konstatera att vissa av överenskommelserna inte följts till fullo.

På vilket sätt följdes inte överenskommelserna? Var det saker som
framställde dig eller organisationen i dålig dager?

Ett av mina absoluta och första krav för att ställa upp var att de inte skulle benämna mig som “nazist” i rubriken, vilket chefredaktören lovat mig. När jag fick ta del av texten innan den trycktes i tidningen så fick jag ändra rubriken till “Jag är nationalsocialist”, från den ursprungliga versionen, “Jag är nazist”. När jag sedan fick tidningen i min hand stämde inget av det utan rubriken var ändrad till “Paulina, 31, NAZIST och småbarnsmor”. Ett brutet avtal helt enkelt. Inne i tidningen publicerades även en bild på mig som jag inte fått se eller godkänna innan. Vilket också ingick i vårt avtal. En annan sak var att jag inte ville bli sammankopplad med vad som hände på Utöya, men det blev jag, gång på gång, i alla fall.

Jag fick ju som sagt ta del av texten innan men inte läsa kommentarerna från svenska EXPO och norske Öjvind Strömmen. Deras uttalanden hade lagts in emellan mina svar för att på så vis “styra” läsarens uppfattning om Motståndsrörelsen och mig. Jag är dock tveksam till om de lyckats, då mina argument överträffar deras *skratt*. Nej, men skämt åsido så stämmer min version och beskrivning av nationalsocialismen och organisationen illa överens med det EXPO och Öjvind Strömmen försöker påvisa. Jag skulle våga påstå att det i vissa frågor är varandras motsatser. Det är en verklig miss från deras sida och sänker deras trovärdighet drastiskt. Det tror jag att många av läsarna kommer att reagera över, vilket är helt till vår fördel. Så jag får passa på och tacka både EXPO och Öjvind Strömmen.

En annan sak som är ett allvarligt faktafel är att de skriver att vår ledare Klas Lund 2004 dömdes till 4 års fängelse när det i själva fallet rörde sig om ett halvår på öppen anstalt. Ett medvetet fel kan man ju nästan tro. Det ligger såklart i deras intresse att svartmåla oss.

Var det något som du fick med i intervjun som du anser särskilt
viktigt, eller något som inte framgick som du gärna skulle fått fram?

Jag tycker att jag fick mycket utrymme att utveckla mina svar och är i det stora hela nöjd. Det som kändes mest betydelsefullt att få fram var vad nationalsocialism faktiskt är och vad vi i Svenska motståndsrörelsen står för. Där tror jag att jag lyckades.

Titel:Intervjun med Paulina Forslund Författad av:Redaktionen Publicerad:2012-06-11 Uppdaterad:2020-03-28

Läs också: