1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Motståndsrörelsen besökte en antirasistisk ”debatt”

HUDIKSVALL. I lördags besökte aktivister från Motståndsrörelsen en antirasistisk debatt som hölls inför en teaterpremiär i Hudiksvall.

Lördagen den 3 april hade teaterföreställningen ”Fosterland” premiär på Hudiksvalls teater. Fosterland är en föreställning som gör anspråk på att ”genom ett filter av folkdans och musik ta sig an den svenska identiteten och schabloner av och symboler för svenskhet”. Bakom föreställningen står en grupp dansare och musiker understödda av Kulturrådet och stiftelsen Expo.

Innan premiären hade arrangörerna utlyst en paneldebatt där frågor såsom ”Vad har folkkulturen och traditionen för relevans i samhället idag?”, ”Finns det en svensk identitet idag och är det i så fall politikens uppgift att värna den?” och ”Nationalism, rasism, fascism och nazism är alla yttringar som synts en hel del i medierna sista tiden – är det så att dessa rörelser växt sig starkare de senaste åren och hur kommer det sig i så fall?” skulle diskuteras.

Hudik_2

I panelen fanns representanter för samtliga riksdagspartier, förutom Sverigedemokraterna, representerade. Dessutom ingick Kristina Wicksell, grundare av “nätverket” Hudik mot Rasism, i panelen. Moderator för debatten var Gunilla Kindstrand, chefredaktör för Hälsingetidningar.

En grupp aktivister från Motståndsrörelsen fanns på plats inför, under och efter debatten.

Motståndsrörelsens aktivister anlände till Hudiksvalls teater en stund innan utlyst tid. Till en början utgjorde de hela publiken. Sedermera fylldes dock allt fler platser upp och när debatten väl skulle dra igång var teatern, som bäst, halvfull.

Debatten kom inledningsvis att handla mycket om den lokala folkkulturen och användandet av folkdräkten. Panelen tycktes vara överens om att folkkulturen har en relevans så länge det finns människor som utövar kulturen, men att den egna kulturen inte är någonting annat än en ”grund för att möta andra kulturer”.

Överlag var det som diskuterades i panelen ingen debatt, utan snarare en samtalslek där den som mäktade med att spotta ur sig störst antal politiskt korrekta floskler och nämna ”alla människors lika värde” flest gånger vann. Att debatten uteblev i debattpanelen innebar dock inte att ingen debatt fördes under kvällen i Hudiksvalls teater.

Vid ett antal tillfällen lyckades de närvarande motståndsmännen bryta in med frågor som besvarades mer eller mindre väl av deltagarna i panelen.

När Socialdemokraternas representant, Kim Jutterström, blev ombedd att nämna ett fungerande mångkulturellt samhälle verkade hon inte kunna komma på något sådant exempel på rak arm. En person i publiken utbrast dock ”USA!”.

Frågan varför svenskar flyr bostadsområden dit flyktingar flyttar in ifall mångkulturen är så fantastisk besvarades av Andrea Bromhed (MP) med sedvanliga floskler och ett ifrågasättande av vad som egentligen är svenskt.

Efter ungefär en och en halv timme avrundades tillställningen. Dessförinnan gick dock ordet till en äldre herre i publiken, som uppgav att han var ordförande för Delsbo hembygdsförening. Han ansåg att de diskussioner som uppkommit under kvällen varit så intressanta att han ville bjuda in samtliga närvarande till en ny, öppen, debatt i Delsbo i samband med årets upplaga av Delsbostämman. Huruvida denna öppna debatt kommer äga rum eller ej återstår att se.

När tillställningen så till sist avrundades lämnade de flesta närvarande lokalen. Väl utanför dörrarna fortsatte dock meningsutbytet med meningsmotståndare ytterligare en stund. Bland andra Daniel Pettersson (V) diskuterade flitigt med aktivisterna innan han var tvungen att bege sig hemåt, vilket även aktivisterna från Motståndsrörelsen gjorde därefter.

Titel:Motståndsrörelsen besökte en antirasistisk ”debatt” Författad av:Anders Gudmarsson Publicerad:2014-05-04 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: