1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

“You are not alone!”

BULGARIEN. Marschen för nationalhjälten Christo Lukov genomfördes trots regimens förbud. Gäster från Motståndsrörelsen framförde budskapet som mottogs med entusiasm. VIDEO!

– Christo Lukov! General!

Genom gatorna i huvudstaden Sofia ekar ropen från tusentalet nationella. Lördagens marsch till minne av den bulgariska generalen hade föregåtts med en landsomfattande kampanj från arrangörerna. I olika bulgariska städer hade ledarna från Bulgarisk nationell samling, BNS, arrangerat föredrag. Kampanjmaterial hade spridits och internetsidor hade informerat om den stora demonstrationen.

Hyllning till Christo Lukov i huvudstaden Sofia 14/2 2015.

Den 13 februari 1943 mördades Christo Lukov utanför sitt hem av kommunistiska terrorister. Lukov var vid den tiden krigsminister och ledare för den fosterländska rörelsen som stod de tyska nationalsocialisterna nära.

Hyllningarna till den Christo Lukov har blivit en kontroversiell fråga. Flera lobbygrupper och utländska representanter från bland annat EU och Ryssland hade uppmanat bulgariska staten att förbjuda marschen som blivit en årlig tradition. Detta år valde regimen att vara inställsam till påtryckarna.

Församling utanför lokalen som BNS använder i Sofia.

Församling utanför lokalen som BNS använder i Sofia.

Det utfärdade statliga förbudet mot Lukovmarschen var däremot motsägelsefullt. Arrangörerna hade ansökt om demonstrationstillstånd i god tid. Inget svar kom. Den juridiska proceduren kräver att ansökan handläggs inom en begränsat tid. Om inget svar kommer inom tidsfristen ska ansökan betraktas som godkänd. På lördagens morgon höll arrangörerna presskonferens med en anlitad jurist som avfärdade det statliga förbudet som ogiltigt.

Presskonferens om Lukovmarschen. Ledarna från BNS och en jurist. Skärmdump.

Vi träffar kamrater i BNS lokal i huvudstaden. Alla vi pratar med är övertygade om att polisen inte kommer stoppa oss. Det kan däremot hända att vi får improvisera fram alternativa lösningar, får vi veta. I Bulgarien är polisen mer avspänd och inte lika provokativ som hemma i Sverige. En grupp poliser står på diskret på avstånd från BNS lokal.

Samlingsplatsen för Lukovmarschen 2015.

Samlingsplatsen för Lukovmarschen i huvudstaden 2015.

Pär Sjögren går igenom talet han ska hålla vid huset där Christo Lukov mördades och som utgör marschens slutdestination. Talet på engelska är skrivet för att fånga uppmärksamheten och inge hopp hos våra bulgariska vänner. Talet är också gjort kort och ska varvas med med bulgarisk översättning.

Ett bulgariskt filmteam har fått tillåtelse att vara med oss för att göra en tevedokumentär om marschen. Filmteamet har varit med oss på privata middagar och släpps även in i BNS lokaler. Vana den svenska modellen av journalister är vi förbluffade över att personerna i filmteamet visar mänskliga sidor.

Inte som Expressens åsiktspoliser. Filmteamet i Bulgarien visar mänskliga sidor.

Dagen innan hade Expressen de ökända uthängningarna av ”svenska nazistkvinnor”. Vi tänker att bulgarerna inte skulle känna igen sig i den extrema skurkjournalistiken i Sverige. Vi berättar om våra erfarenheter till BNS och filmteamet om hur journalister i Sverige blivit renodlade terrorister och åsiktspoliser.

Deltagare ställer upp sig för avmarsch. Främst bäres ett porträtt av Christo Lukov.

Deltagare ställer upp sig för avmarsch. Främst bäres ett porträtt av Christo Lukov.

Vi går tillsammans med BNS och andra arrangörer till den stora officiella samlingsplatsen och möts med applåder. På platsen väntar också ett stort mediauppbåd. Det har aldrig tidigare varit en sådan uppmärksamhet på Lukovmarschen från bulgarisk massmedia. Till stor del kan det bero på den offentliga debatt som pågått angående marschens vara eller inte vara. Ledarna från BNS omringas av tevekameror och fotografer. Motståndsrörelsen fana som Pär Sjögren bär väcker också mediernas intresse.

Pär Sjögren intervjuas på samlingsplatsen i Sofia.

Filmteamet vi tidigare träffat och journalister från en tevekanal intervjuar Pär Sjögren om sina tankar kring Bulgarien och vårt deltagande i marschen. Arrangörerna diskuterar med polisledningen omringade av journalisterna. Polisen hänvisar till det ogiltiga förbudet. Väntan och ovisshet följer.

Diskussioner med polisbefäl uppvaktas av journalister.

Diskussioner med polisbefäl uppvaktas av journalister.

Till slut tar Plamen Dimitrov från BNS fram en megafon och förklarar att den traditionella marschvägen har ändrats. Åskådarna buar men missnöjet är riktat åt polisen. Alternativet är att tvinga sig fram mot polismassorna med vattenkanoner. Med det nya alternativet kan dock marschen genomföras.

Deltagarna tänder facklor vid slutdestinationen för marschen.

Deltagarna ställer upp sig och Motståndsrörelsen föräras en plats i de främre leden. En lång marsch genom staden tar sin början. Olika slagord ropas ut under färdvägen med kraftig ljudstyrka. Det känns medryckande och genuint.

Motståndsrörelsens fana välkomnades i marschen av bulgariska vänner.

Motståndsrörelsens fana välkomnades i marschen av bulgariska vänner.

Framme vid den forna bostaden för Christo Lukov tänder mötesdeltagarna facklor och tränger ihop sig på den lilla sidogatan. Efter en kortare inledning ska Pär Sjögren börja tala på temat ”You are not alone” – ni är inte ensamma! Talet verkar gå rakt in i hjärtat hos vara bulgariska vänner. Publiken blir lyriska när Sjögren förklarar:

– Freedom did not come back to Bulgaria with democracy!

– Freedom was lost by the murder of Christo Lukov!

– And only by the name of Hristo Lukov freedom can return!

Pär Sjögren höll ett uppskattat tal vid Christo Lukovs forna bostad.

Vi vill tacka våra bulgariska vänner för en unik upplevelse. Det är hedrande att få stödja er och närvara i denna viktiga händelse. Inte minst när våra gemensamma fiender vill förbjuda er. Minnet av general Christo Lukov lever nu även uppe i norra Europa!

Titel:“You are not alone!” Författad av:Henrik Pihlström Publicerad:2015-02-15 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: