1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

På gatorna i Småland

Igår samlades närmare 40 nationalsocialister i Småland för att dela ut flygblad i landskapets två största städer.

Motståndsrörelsens aktivitetsnivå har under en tid tillbaka, av olika anledningar, varit ganska låg i Småland (med föredömliga Emmaboda undantaget). En del strukturella förändringar har nu genomförts som förhoppningsvis på sikt kan få organisationen att växa i området igen. För att göra ett rejält avstamp efter denna tid av passivitet hade det planerats till den 22:e augusti att hålla offentliga flygbladsutdelningar i Smålands bägge största städer; Jönköping och Växjö.

Strax innan klockan 11 samlades vi, närmare 40 aktivister och medlemmar ur Motståndsrörelsen, i Jönköping. Redan under gångvägen från bilarna till centrum, alltså bara en dryg kvart efter samling, dök det upp två polisbussar som började förfölja oss till Hoppets torg där vi sen ställde upp med fanor, sköldar och flygblad.

Bara några få blad hann delas ut innan poliserna var ute ur bilarna. Jag ifrågasatte varför poliserna var där och de replikerade att detta var deras vanliga kontrollrunda i Jönköping. Ytterligare flygblad bytte ägare och diskussioner hölls med svenskar på gatorna.

150822_småland2

Själv kom jag i diskussion med ett äldre par som var positivt inställda. Jag frågade dem om polisens påstående stämde – att de brukade köra en kontrollrunda vid detta torg med så många i tjänst på lördagsförmiddagarna. Den äldre herren som bodde bara ett par hundra meter ifrån platsen hade aldrig någonsin sett så många poliser i centrala Jönköping innan.

Polisen lät meddela att de nu skulle filma och fotografera oss och upprätta en anmälan om brott mot ordningslagen. Inte för att poliserna på plats tyckte vi störde någon ordning utan för att deras chef sagt åt dem att göra så. Efter cirka 40 min på torget förflyttade vi oss till gågatorna där det var mer folk i rörelse. Polisen följde efter hack i häl – två bussar och en vanlig bil.

150822_småland3

Flygbladsutdelningen och diskussionerna fortgick på den nya uppställningsplatsen. Efter ett tag tyckte polisen att våra fanbärare skulle flytta på sig då de tvunget skulle köra sin buss exakt där dessa stod. Då våra fanbärare inte flyttade på sig självmant fick polisen istället flytta på dem. Aktivisterna kunde dock snart återgå till sina postioner.

150822_småland4

En äldre fyllegubbe kom och började gasta. Han som antagligen aldrig lagt en krona själv på att försörja massinvandringen var förbittrad över att vi, enligt honom, var för diktatur och inte älskade invandrare. Han menade på att i Jönköping är det minsann bara svenskar som slåss och ställer till med jävelskap – aldrig invandrarna. Han menade för övrigt också på att det inte finns några mänskliga raser eftersom alla människor härstammar från en mask(!).

150822_småland5

Två fjortonåringar från Ung vänster försökte hetsa polisen till att köra bort oss och media från minst ett par olika tidningar kom och ställde frågor och fotograferade. ”Antifascismen” i Jönköping blev inte hårdare än så här och efter att en timme på gågatorna också var avverkade var det dags för oss att samla ihop oss för att ta oss vidare mot dagens nästa mål.

150822_småland6

Efter en stunds körning genom de småländska skogarna var vi framme i centrala Växjö. På stortorget ställde vi åter igen upp med fanor och sköldar för att dela ut flygblad. Efter en stund kom några främlingar och försökte mucka gräl. Först skulle de hämta pistoler, men då det inte skrämde våra aktivister skulle de tydligen spränga hela Växjö istället. När inte heller detta fruktansvärda hot fick våra mannar att backa valde främlingarna istället att ge sig av från platsen.

150822_småland7

Poliser började dyka upp även här. Totalt åtta radiobilar fanns till slut på plats runt torget. En positivt inställd kvinna undrade, likt paret i Jönköping, vart i hela fridens namn alla dessa poliser gömde sig i vanliga fall och när de verkligen behövdes.

150822_småland8

Efter ungefär en timme på plats i Växjö stängde affärerna igen och gatorna tömdes så sakteliga på människor. Vi återvände därför till våra bilar, tätt förföljda av polisen. Alla vi kamrater sa adjö för denna gång och splittrades sedan upp. Polisbilarna fortsatte dock att förfölja våra olika bilar och stannade oss en efter en. Alla förare fick visa legitimation och blåsa i alkomätare. Självklart var ingen av våra aktivister alkoholpåverkade.

150822_småland9

Bor du i Småland och är nationellt sinnad? Tveka inte att skicka in en medlemsansökan till Motståndsrörelsen. Nästa gång det bär av till Jönköping, Växjö eller någon annan stad i området hoppas jag att få ha dig vid min sida!

Aktionerna har uppmärksammats i gammelmedia bland annat här, här och här. En film från dagen kommer inom kort.

Titel:På gatorna i Småland Författad av:Simon Lindberg Publicerad:2015-08-23 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: