1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Summering av helgens aktivism

MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Aktivism i tre nordiska länder, polistrakasserier, medieskriverier och annat smått och gott. Här kommer en summering av helgens aktivism på temat Refugees NOT Welcome.

Även om aktivisterna inte fick komma in i centrum så gjorde aktionen i Lund ett visst avtryck på trafiken, vilket lokalmedia beklagade sig över istället för att ifrågasätta det faktum att polisen godtyckligt hindrar politisk opinionsbildning på svenska gator och torg.

Totalt har det kommit in över 30 rapporter om aktivism från Sverige, Norge och Finland. De flesta aktiviteterna har varit banderolluppsättningar samt affischering. I vissa fall har även flygblad delats ut och klistermärken satts upp. I Lund, Helsingborg och Hudiksvall genomfördes offentliga aktioner, i Luleå genomfördes en sprayning och i Norge spärrades en byggnad av.

DSC_0520
Nordfront-skribenten Sebastian Elofsson talar.

Mest uppmärksammade blev helt klart aktionerna i Lund och Helsingborg. Aktivisterna i södra Sverige blev först förbjudna från att gå in i Lunds centrum av polisen men kunde ändå hålla ett tal innan de åkte vidare till Helsingborg och manifesterade inne på ett köpcenter.

DSC_0046
I samband med aktionen i Lund grep polisen samma aktivist två gånger men släppte honom två gånger då inget brott hade begåtts.

Genomgående för aktivismen i åtminstone Sverige var att polisen störde den politiska verksamheten. I Luleå dök polisen upp när aktivister stod och höll upp en banderoll på en bro ovanför en vältrafikerad väg. Polisen ville veta vart aktivisterna arbetade och när en aktivist inte ville identifiera sig och bli åsiktsregistrerad tog polisen med honom ner på stationen. I Skellefteå dök poliser upp och skar ner en banderoll innan aktivisterna som satt upp den ens hunnit avlägsna sig från platsen. Poliserna, som var maskerade och såg ut att komma från insatsstyrkan, påstod att någon hade polisanmält banderollen men när detta kontrollerades med vakthavande befäl i Skellefteå dementerade han att så skulle vara fallet.

Ovanligt ljusskygga poliser i Skellefteå.
Ovanligt ljusskygga poliser i Skellefteå.
Luleå.
Luleå.
Sprayvägg i Luleå.
Sprayvägg i Luleå.
Hudiksvall.
Hudiksvall.
Göteborg.
Göteborg.

God respons från norsk media
I Sverige nöjde sig ”svensk” media med att rapportera om manifestationen i Lund och beklaga sig över att ingen greps eller blev attackerad av motdemonstranter. Det numera väl inövade propagandatramset om att ”demonstrationen saknade tillstånd” basunerades också ut i media i Sverige, trots att det är fullt lagligt att demonstrera utan tillstånd och man likaväl skulle kunna skriva meningslösa självklarheter som att aktivisterna andades luft utan att be familjen Bonnier om lov.

Norska aktivister spärrade av byggnad som välkomnar asylsökare till Agder.
Norska aktivister spärrade av en byggnad som välkomnar asylsökare till Agder.

I vårt västra grannland väckte den pan-nordiska aktivismen uppmärksamhet i mer bred bemärkelse, vilket Motståndsrörelsens nya norska hemsida – Frihetskamp – har uppmärksammat i en artikel. Flera norska medier har skrivit om aktionen och flera medier har också intervjuat Motståndsrörelsens ledare i Norge, Haakon Forwald.

Banderoll i Bergen.
Banderoll i Bergen.

Norska artiklar där Motståndsrörelsen har fått komma till tals:

Norska artiklar där helgens aktivism uppmärksammas:

Fler artiklar i Norge är också att vänta då fler intervjuer genomförts.

Finland
I Finland bedrevs det aktivism på sex orter, inklusive i huvudstaden Helsingfors.

helsingfors

bb3

bb1

jkl_refugees_2

Danmark
Våra danska kamrater kunde inte genomföra någon aktion denna helg. Danska läsare bör därför ansöka om medlemskap i Motståndsrörelsen så att även Danmark kan dra sitt strå till stacken i kommande aktioner!

danmark-kart

Titel:Summering av helgens aktivism Författad av:Redaktionen Publicerad:2015-11-24 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: