1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Rikstäckande aktion i Norge: ”Vi glömmer aldrig!”

FOLKBILDNING. Motståndsrörelsen genomförde i helgen en rikstäckande aktion i Norge för att uppmärksamma de allierades terrorbombning av staden Dresden under andra världskriget.

Nordiska motståndsrörelsen genomförde i helgen en rikstäckande aktion i Norge för att uppmärksamma de allierades krigsförbrytelser under andra världskriget. Man inriktade sig särskilt på terrorbombningen av den tyska staden Dresden den 13-15 februari 1945. Anledningen till att aktionen genomfördes var för att den version av historien vi får lära oss genom bland annat skolor, massmedia och underhållningsindustrin är segrarnas version.

Sällan, eller snarare aldrig, får man höra om de allierades övergrepp mot civila tyskar, japaner, fransmän, italienare, norrmän eller danskar. Civila som bevisligen blev slaktade i ”demokratins” namn. Dresden, Köln, Postelberg, Hiroshima och Tokyo. För att inte glömma Bergen, Oslo, Laksevåg och Köpenhamn.

2

De allierades terrorbombningar mot civila i Tyskland och andra länder som de allierade krigade mot var ingen tillfällighet. I det brittiska flygministeriets ”Area bombing directive” stod det tydligt att de allierade inte skulle ta hänsyn till civilbefolkningen utan snarare underlätta bombningen mot civila. Bland annat uppmuntrades man i detta direktiv till att ”koncentrera angreppen på moralen till fiendens civilbefolkning, och då särskilt industriarbetarna”. Dessa riktlinjer fastslogs och expanderades tack vare Winston Churchill och hans judiske rådgivare Frederick Lindemann.

Värst drabbades den tyska staden Dresden av terrorbombningarna. Omkring 250 000 dog i den eldstorm som de allierade åstadkom med sina bombningar.

I folkbildningens och nationalsocialismens tjänst

Eftersom dessa ohyggliga händelser både är förbisedda och nedtystade så ansåg vi att det var vår plikt att i folkbildningens och nationalsocialismens tjänst informera det norska folket om vad som skedde för 71 år sedan i Dresden. I kombination med omfattande aktivism i flera städer i Norge publicerade Frihetskamp.net tre olika artiklar om Dresden. Detta lockade även flera nya läsare till sidan. Du kan läsa artiklarna på svenska och norska här:

Eldstormen i Dresden
Dokumentar om krigsforbrytelsene mot Det tredje riket
Vitnesbyrd fra terrorbombingene av Dresden

Gensvaret via sociala medier, e-post och i kommentarsfält har varit enormt. Människor som aldrig tidigare satt sin fot på Frihetskamp.net tog i helgen sig tid till att läsa artiklar som publicerats där. De tittade på fotografierna, läste vittnesmålen och såg dokumentärerna.

Utdrag från ett mejl till Frihetskamp.net:

”Jag är chockad över vad jag har läst. Varför har vi inte lärt oss något om detta i skolan?”

Förhoppningsvis är det också långt fler än bara de som tagit kontakt som faktiskt har besökt sidan och fått sig en tankeväckare.

Vi glömmer aldrig!

Se bilder från aktionerna här nedan:

Asker:
3456Hønefoss:
789Kristiansand:
1011121314Vennesla:
15161718192021Forus, Lura og Sandnes:
22232425262728Hinna, Mariero og Stavanger:
29303132Bergen sentrum:
33343536Kristiansund:
373839Trondheim:
404142Tidigare publicerad på Frihetskamp.net.

Titel:Rikstäckande aktion i Norge: ”Vi glömmer aldrig!” Författad av:Redaktionen Publicerad:2016-02-17 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: