1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Tingsrätten: Jesse Torniainen inte skyldig till Karttunens död

FINLAND. Idag föll domen mot Motståndsrörelsens aktivist Jesse Torniainen som åtalats för narkomanen Jimi Karttunens död. Han frias för åtalet om vållande till annans död men döms för grov misshandel till två års fängelse.

Under förra veckan hölls rättegången mot Motståndsrörelsens finska aktivist Jesse Torniainen som stod åtalad för grov misshandel och vållande till annans död (eller “dödsvållande” som det kallas i Finland) på narkomanen Jimi Karttunen. Bakgrunden till åtalet är att Torniainen tillrättavisade Karttunen i samband med att Karttunen spottade på Motståndsrörelsens aktivister när de delade ut flygblad på Helsingfors gator. Då Karttunen dog en vecka senare har massmedia, men också polis och åklagare, hetsat mot Torniainen och Motståndsrörelsen och menat att en veckas gammal spark i bröstet måste ha orsakat till Karttunens död.

Åklagaren yrkade på uppemot sex års fängelse för Torniainen och menade att det hårda straffet kunde motiveras inte bara med hans tidigare domar (varav den senaste är över fem år gammal) men också att brottet skulle vara “ideologiskt motiverat”.

Under rättegången framkom dock saker som kan tyckas vara betydligt mer troliga som orsaker till den hjärnblödning som Karttunen sägs ha fått och som blev hans död. Bland annat ska han ha använt dödliga kombinationer av tung narkotika och alkohol både under händelsen i Helsingfors samt under och efter sjukhusvistelsen och även samma dag som han dog.

Åklagaren ska dock under hela rättegången ha försökt tona ned Karttunens ansenliga alkohol- och narkotikakonsumtion och det faktum att Karttunen smet från sjukhuset för att knarka och talade istället om Karttunens “hemgång”.

Torniainen själv erkände under rättegången misshandeln men nekade till dödsvållandet. Hans försvarare yrkade samtidigt på att straffet för misshandeln skulle lindras med tanke på den mediala uppmärksamheten kring fallet och den medföljande hetsen gentemot Torniainen som person.

I själva skuldfrågan går tingsrätten alltså på försvarets linje och menar att Torniainen gjort sig skyldig till grov misshandel men att det inte går att leda i bevis att han skulle vara ansvarig för Karttunens död. Detta motiveras bland annat med vad som framkommit kring Karttunens höga narkotikakonsumtion.

Tingsrätten höll dock med åklagaren om att brottet var “ideologiskt” och att straffet därför bör skärpas, vilket innebär att Jesse Torniainen döms till två års fängelse.

Enligt vår finska systersida Vastarinta kommer försvaret att överklaga domen och yrka på att Torniainen endast döms för misshandel av normalgraden samt att straffet sänks kraftigt. Vastarinta tar också upp det faktum att både åklagarens yrkan och tingsrättens dom har varit betydligt mildare i flertalet liknande fall i Finland, varför man kan dra slutsatsen att domen är politiskt motiverad.

Media i både Sverige och Finland har konsekvent ljugit om fallet under utredningens gång och hetsat mot Motståndsrörelsen i allmänhet och Jesse Torniainen i synnerhet. Bland annat hävdade Aftonbladet att Karttunen bara ska ha “gått förbi och uttryckt sin åsikt” till Motståndsrörelsens aktivister och att han därför “misshandlades till döds”.

Trots att Torniainen alltså friats från anklagelsen om att vara ansvarig för Karttunens död fortsätter dock regimmedia att benämna det hela som “dödsmisshandel”. Bland annat Sydsvenskan som skriver att “nazist får två år för dödsmisshandel”.

Uppdatering:

Enligt uppgifter har nu även åklagaren Anja-Riitta Rinkinen meddelat att hon tänker överklaga domen. Det är framförallt frikännandet av ansvaret för Karttunens död som hon har synpunkter på då hon är missnöjd med att tingsrätten inte såg något samband mellan sparken i bröstet och Karttunens dödsfall. Dessutom menar hon att straffet i sig är för kort.

Svensk och finsk media fortsätter också att ljuga och förtala Torniainen då bland annat SVT, Västerbottens Folkblad, Aftonbladet med flera framhärdar i att benämna händelsen som en “dödsmisshandel”. Även finska Hufvudstadsbladet använder begreppet i samband med att de rapporterar om domen.

Källor:
Asema-aukion tapaus ja Jesse Torniaisen oikeudenkäynti
Nynazisten Torniainen döms till två års fängelse för misshandel – inte dödsvållande
Nazist får två år för dödsmisshandel
Jimi, 28, slogs ihjäl av nazister – en gripen

Titel:Tingsrätten: Jesse Torniainen inte skyldig till Karttunens död Författad av:Redaktionen Publicerad:2016-12-30 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: