1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

”Vi har en plan B, en plan C och en plan D”

FINLAND. Under Aktivistdagarna talade Antti Niemi från Nordenrrådet. Han kommenterade bland annat systemets försök att förbjuda Nordiska motståndsrörelsen i Finland.

Under Aktivistdagarna 2017 representerades Finland av Antti Niemi som berättade om ett intensivt år. Efter mycket stora framgångar för rörelsen i Finland aviserade finska polisstyrelsen i december att de tänker väcka talan om ett förbjuda Motståndsrörelsen i Finland. Nedan är det tal som Antti Niemi höll under helgen:

2016 var i många avseenden “det största” året vi haft. Vår aktivism var den största hittills och vi hade också de största problemen.

Av de problem vi hade kan jag exempelvis nämna att vår bank stoppade betalningarna till vår webbshop, våra sidor var nere vid ett flertal tillfällen och polisen hotade medlemmar.

Det kanske värsta uppträdandet från polisens sida var under Självständighetsmarschen då dess uppträdande var både skandalöst och skamlöst.

Även i september, under ett offentligt möte då vi hade en liten incident, var polisens och systemets handlingar rent av löjeväckande. De höll vår aktivist häktad i nästan en månad och han åtalades för dråp. Alla som tittade på bevisen kunde se att anklagelserna var helt befängda.

Och slutligen, i slutet av året, meddelade polismyndigheten att den vill försöka förbjuda oss.

Samtidigt var det mer positiva saker än problem under året och jag tänker här nämna några få. Vi hade aktivistdagar i juni och det var fler människor där än någonsin förut. Den största tillställningen var Självständighetsmarschen där omkring 180 personer deltog. Det var den största nationalsocialistiska demonstrationen sedan 1930-talet!

Rörelsen har också växt i medlemsantal. Vi har etablerat nya grupper, i Lahti och Lappeenranta, och skaran av stödmedlemmar har vuxit.

Förra året hade vi mängder av aktivism som riktades mot specifika mål eller kring särskilda teman, exempelvis aktioner rörande ämnet “förintelsen är en lögn” i januari. I Finland hålls en “vecka mot rasism” under den veckan.

Vår webbshop har ökat i försäljning och våra radioprogram har slagit rekord.

Vi hade flera solidaritetsaktioner där vi bland annat mindes årsdagen av Ungernrevolten 1956 och vi gav vårt stöd till brittiska National Action. Vi har organiserat och genomfört matinsamlingar, gatupatruller och kläddonationer.

Så vi har haft ett bra år, trots allt. Det bästa året hittills.

Systemets försök att förbjuda oss kan jag dessvärre inte berätta så mycket om. Polisen har inte varit i kontakt med oss en enda gång kring detta, vilket är ganska anmärkningsvärt. Istället ger de massvis av intervjuer till media i frågan. Polisen har heller inte berättat vilka lagar den tänker använda för att försöka förbjuda oss så vi vet inte om de tänker försöka med brott mot föreningslagar, lagar mot organiserad brottslighet eller lagar mot terrorism.

Om de använder sig av föreningslagarna behöver vi förmodligen inte oroa oss, att använda sig av organiserad brottslighet vore märkligt eftersom vi inte sysslar med brottslighet och att använda sig av terrorism vore helt enkelt bara befängt. Men å andra sidan förbjöds just National Action just på grundval av sådana lagar.

Personligen tror jag inte att systemet kommer att lyckas, men om detta mot förmodan skulle hända så har vi redan uttänkta strategier för hur vi ska fortsätta verksamheten. Vi har en plan B, en plan C och en plan D. Allt beror på varför de förbjuder oss och vilka straff vi då skulle få, men även om de slänger oss alla i fängelse i tio år kommer vi inte ge upp utan hitta ett sätt att fortsätta kampen.

Tack!

Titel:”Vi har en plan B, en plan C och en plan D” Författad av:Redaktionen Publicerad:2017-01-31 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: