1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Aktivist bar Tyrruna på norsk vikingafestival – eskorterades ut av polis

POLISTRAKASSERIER. En svensk aktivist från Motståndsrörelsen portades under kvällen från den norska viking metalfestivalen Midgardsblot. Anledningen: Han bar under gårdagen en T-shirt med Tyrruna på.

Tillsammans med några bekanta besökte en svensk aktivist i Motståndsrörelsen under helgen den norska viking metalfestivalen Midgardsblot, som hålls i Horten i Vestfold fylke.

Festivalen hålls i Borres park, där man hittat ett stort antal gravhögar från järnåldern och även byggt upp ett historiskt center med bland annat en stor vikingahall. Så här beskrivs Midgardsblot på festivalens hemsida:

Till Borres park, där de mäktiga hövdingarna över de norska vikingarna levde, höll gästabud och lades till vila, vill vi bjuda dig till ett tre dagar långt blot med metal och riktiga vikingar på historisk mark. Några av världens ledande metalband kommer att äntra Midgardsblots scen och ni är alla kallade till vikingarnas värld med exceptionella konserter med unika och historiska omgivningar.

Under torsdagen fick man bland annat delta på ett invigningsritual i form av ett blot innan de första banden började spela. Den goda stämningen fortsatte under fredagen och halva lördagen. Men kring middagstid idag hämtade tre polismän Olofsson och portade honom från festivalområdet, med motiveringen att han under gårdagen burit en T-shirt med Tyrruna på.

Arrangörerna bakom Midgardsblot använder runor på sin hemsida. På festivalområdet är det dock inte lika uppskattat om festivaldeltagare gör detsamma. Skärmdump från midgardsblot.no.

Nordfront har talat med Daniel Olofsson, som förutom att vara aktivist och gruppchef i Näste 6 kanske är mest känd hos våra läsare som kulturskribenten Dennis Hopper.

Hej Daniel! Berätta vad det är som har hänt.

Vi anlände till Midgardsblot under torsdagen och det var jättebra stämning på festivalen. Under fredagen hade jag på mig en T-shirt med Tyrruna på inne på festivalområdet, vilket inte är något konstigt för mig då jag ofta bär kläder med den symbolen på till vardags. Dessutom kan det väl knappast anses kontroversiellt med en runa på en festival med vikingatema.

I vilket fall som helst så kom en av festivalens arrangörer fram till mig under eftermiddagen och förklarade att han upplevde obehag av ”Nordfrontsymbolen”. Han menade vidare att jag ska ha utfört någon slags segerhälsning, då jag under en konsert ska ha sträckt ut armen med knuten näve. Även om jag tyckte att hans klagomål var överdrivna så ville jag förstås visa respekt för festivalen och gick därför och bytte tröja, med löfte om att också hålla mina armar i styr under resten av festivalen.

Många olagliga hälsningar kunde registreras under Midgardsblot.

Det lät som att du och arrangören redde ut det hela redan igår. Hur kom det sig att du kastades ut idag? Tog du på dig tröjan igen? Viftade du hejvilt med armarna hela lördagen?

Nej, jag hade en Burzumtröja på mig idag med en jacka över. Jag har inte heller höjt mina armar över brösthöjd. Jag är här för att lyssna på musik och se band uppträda och inte för att sprida politisk propaganda.

När jag tidigare ikväll satt i ett tält och åt middag kom dock tre poliser fram till mig och meddelade att de ville diskutera något. ”Får jag äta klart först?”, frågade jag, men poliserna förklarade att jag fick avsluta min middag senare. Jag fick dock aldrig möjlighet att göra det, då de eskorterade ut mig från området direkt efter att jag bekräftat att det var jag som burit en tröja med Tyrruna på under fredagen.

Det krävdes uppenbarligen tre poliser för att eskortera Daniel ut från festivalområdet.

Väl ute förklarade de att arrangörerna upplevde min närvaro som ”obehaglig”. Detta på grund av Tyrrunetröjan och den påstådda segerhälsningen. Jag försökte förklara för polisen att jag lyft armen med knuten näve under en konsert, då jag är väl medveten om vad en segerhälsning är och att en sådan är olaglig även i Sverige. ”Det spelar ingen roll, det är samma sak”, hävdade polisen och meddelade att jag inte var välkommen in på området något mer och att jag skulle kastas i fängelse om jag återvände.

De ville även veta huruvida mitt sällskap också var ”nazister”, men jag förklarade att jag inte har för vana att diskutera andra personers eventuella politiska sympatier med poliser.

Portad för sina politiska åsikter
Olofsson berättar vidare att polisen prompt skulle se hans legitimation, trots att han inte delgavs misstanke för något brott. Hans packning var dock inte helt i ordning, då han avvisats väldigt hastigt, varför han först inte lyckades hitta sitt körkort.

Polisen ville inte heller tala med Nordfront och på fråga ifall de hade någon presstalesman eller överordnad som gick att kontakta i ärendet blev svaret prompt ”nej”. När Olofsson fotograferade dem vädjade den kvinnliga polisen också att han inte skulle publicera bilden på Nordfront. Om detta berodde på att hon skämdes över den åsiktspolisiära åtgärden eller något annat ville hon dock inte svara på.

Kvinnlig polis som absolut inte ville hamna på bild.

Då polisen tvingades åka iväg på viktigare ärenden en stund stannade en ordningsvakt kvar hos Olofsson, som fortsatte att leta efter sitt körkort. Undertecknad talade också med Olofsson medan han gick igenom sina väskor under ordningsvaktens övervakning. Inte heller ordningsvakten var sugen att tala med Nordfront, men då Olofsson frågade svarade ordningsvakten att han heter Kenneth och arbetar för Event Security Norway.

På fråga om vad han heter i efternamn svarade Kenneth bara att ”det är skit samma”.

Jag bad också Olofsson fråga Kenneth ifall han blivit portad från festivalen på grund av sina politiska åsikter, något som Kenneth bekräftade utan att tveka.

Så fort Olofsson hittade sitt körkort fotograderades det av Kenneth, som också passade på att återigen betona att han inte var välkommen tillbaka till Midgardsblot.

Daniel Olofsson och den förbjudna Tyrrunan.

Olofsson med sällskap har nu hämtats upp av norska organisationskamrater, som har ordnat tak över huvudet åt dem för natten.

Titel:Aktivist bar Tyrruna på norsk vikingafestival – eskorterades ut av polis Författad av:Simon Holmqvist Publicerad:2017-08-19 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: