1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Rapport från kampens Jönköping

MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Under lördagen den 24 februari genomfördes en massiv flygbladsutdelning och en blixtdemonstration i centrala Jönköping av motståndsmän från Näste 1, 2, 3 och 7. Den mer grundliga rapport som utlovats följer nedan tillsammans med mängder av bilder och en film från dagen.

Under lördagsförmiddagen samlades aktivister och medlemmar från fyra olika nästen i Jönköping i syfte att sprida Nordiska motståndsrörelsens politiska budskap genom en omfattande flygbladsutdelning. Innan alla till slut kunde samlas relativt obehindrat hade man fått armbåga sig fram genom ett massivt polisuppbåd. I området kring den första tänkta samlingsplatsen stod allehanda polisfordon utspridda och spanade efter folk med avvikande åsikter. Här stannades många bilar, där såväl passagerare som fordon genomsöktes i jakt på klustergranater, mjältbrandsbakterier och annat som kan verka antisemitiskt.

Samlingsplatsen ändrades och vid samlingsplats nummer två fanns rikligt med poliser, om än färre än vid det första stället. Lika hastigt som från första till andra bytte man till en tredje och slutlig samlingsplats – vilken man snart lämnade för stadens gator.

Inga anti-nazister på våra gator?

Väl framme vid målet ställdes två fanborgar upp i två korsningar, medan övriga spred ut sig längs Östra Storgatan och Smedjegatan för att dela ut flygblad till stadens lördagsflanörer. I vanlig ordning uppstod diskussioner kring flygbladens ämne, i stort alltså Nordiska motståndsrörelsens politik. Alltsammans gick lugnt och städat trots polisen kraftsamling. Enligt uppgifter till Sveriges television SVT ska det ha varit 150 poliser på plats med förstärkning inkallad från region Öst, Stockholm, Västra Götaland och region Syd.

Enligt Oscar Bergströms uppgifter i podcasten ”Mer än ord” avsnitt #3 stod där inte mindre än 24 piketbussar utanför polishuset i Jönköping då han släpptes senare under dagen. Därtill fanns en okänd mängd vanliga radiobilar och dessutom en polishelikopter som cirkulerade över staden under dagen.

Man kan, en aning retoriskt, fråga sig varför Nordiska motståndsrörelsen – som påstås vara en liten, marginell sekt – föräras ett sådant uppvaktande? För att Nordiska motståndsrörelsen är på kraftig frammarsch, naturligtvis! Med den nytillträdde rikspolischefen Anders Thornberg och hans mörka förflutna som SÄPO-chef kan man ana att han har bättre insikt om Motståndsrörelsens potential än hans företrädare Dan Eliasson.

Ett avbrott i den annars lugna flygbladsutdelningen skedde när en av organisationens medlemmar frågade en civilklädd person med filmkamera, vem denne var och varför han filmade just honom. Något svar fick han inte, utan istället kom två uniformerade poliser runt hörnet och släpade iväg medlemmen till en port längre ner längs med gatan. Där upplystes han om att han skulle avvisas från platsen enligt PL13, alltså “störande av allmän ordning”. Man ville att han skulle identifiera sig, vilket han avböjde med tanke på avsaknaden av brottsmisstanke. Detta sårade piketpoliserna innerligt – men allra ledsnast blev de vid visitationen, då man insåg att medlemmen inte hade med sig körkort eller annan identifikation.

Båda poliserna var som drogade och skrek att ”nassar som dig ska fan inte få röra sig fritt på stan!”. Innan den nu arresterade medlemmen placerades i en buss för att köras iväg betedde sig de två påtända poliserna som om de skjutit en tolvtaggare, trots att de uppenbarligen överreagerat å det grövsta.

Den filmande personen som inte fick lov att bli ifrågasatt var en civilpolis, som tillsammans med några andra utgav sig komma från ”utredningsenheten”. Granskade man däremot jackan på den av dem som tycktes vara chef bland dessa framgår det dock att han snarare borde titulerat sig som “förhandlare” att döma av märket – en färdighet som han och hans kollegor helt tycks sakna! Dessa gick runt för att fotografera och filma alla som avvek från ”värdegrunden”, någonting de även gjort redan på den första samlingsplatsen. På Twitter fångades en av polisernas kameratanter ståendes inne i ett skyltfönster, vilket främst är en lite annorlunda anekdot som vi tar med oss från dagen.

Efter att ha spridit visionen om ett fritt och enat Norden under ett par timmar och då delat ut åtminstone tusen flygblad och flera hundra tidningar, omgrupperade man och ställde upp sig i den västra änden av Östra Storgatan för en blixtdemonstration. Trots att den ”dialogpolis” som fanns på plats var samma som vid blixtdemonstrationerna i Göteborg i höstas – och trots att det enligt utsago fanns 150 poliser på plats –  avbröts inte demonstrationen i Jönköping.

Marschen gick och från gatorna ekade ett budskap om nationalsocialism och folkgemenskap. Obehindrat rörde man sig genom centrala delar av staden, innan man gjorde halt för att avsluta demonstrationen och bege sig till eftersamling.

På väg upp i det parkeringshus som blivit den slutgiltiga mötesplatsen lyckades de förvirrade poliserna att blanda ut sig i den väsentligt större mängden motståndsmän. Hade någon sagt ”bu!” i örat på en av de redan förskräckta konstaplarna i detta tillfälle hade nog en hjärtinfarkt eller en hastig tömning av pistolmagasinet blivit följden.

Väl uppe för trapporna meddelade Magnus Wardmo, nästeschef i Näste 7, att han tydligen skulle gripas och förhöras eftersom polisen bestämt sig för att han bar ansvaret för dagens aktiviteter. När alla nyfikna kamrater samlades runt de gripande poliserna ryckte hjärtinfarkten plötsligt mycket nära igen, vilket slutade med att man lovade att enbart förhöra nästeschefen och sedan släppa honom. Tvunget skulle de sinnesförvirrade poliserna vifta med sina batonger för att nå tillbaka till trappan, där sedan poliser höll trapphuset medan motståndsmännen höll parkeringshuset i väntan på Wardmo.

I samband med detta kom även en av Nordfronts kameramän, Oscar Bergström, att gripas till följd av polisernas bristande kunskaper i engelska. Ett kort med texten ”all access” innebär att man är verksam som journalist och således har rätt att röra sig fritt för att kunna skildra de händelseförlopp man är på plats för att dokumentera. Anklagelserna mot honom gällde ”ohörsamhet mot ordningsmakten”, vilket han själv kommenterar som ett töntigt brott.

Efter avverkat förhör släpptes nästeschef Wardmo och när han återslöt sig till övriga kamrater lät segern hälsas.

Därefter begav man sig till en lokal i det natursköna höglandet. Enligt grannar till lokalen hade en polisbil varit på plats i den annars så lugna byn sedan flera timmar och en polishelikopter hade cirkulerat kortare stunder över platsen. Dessa gjorde dock inget väsen av sig utan sina 148 kollegor och inne i lokalen väntade välsmakande pasta och köttfärssås på aktivisterna. De som skulle tackas tackades och sedan påbörjades så småningom hemfärden i de olika väderstrecken.

När skaran motståndsmän krympt till enbart de smålänningar som skulle stänga och låsa lokalen kom dock en piketbuss till platsen. Busspoliserna förhöll sig dock helt passiva och åkte snart – men innan motståndsmännen kommit ut till vägen stannades samtliga för rutinkontroll av körkort och nykterhet samt genomsökning av bilar. I samband med detta erkändes det från enskilda polisers sida att de hade kunnat göra bra mycket bättre nytta någon annanstans. Kanske tar de med sig den tanken som ett frö, som kan växa till ett beslut om att byta sida – till Nordiska motståndsrörelsen! Är du en polis, redo att ansluta dig till den nationalsocialistiska rörelsen? Ansök snarast!

Titel:Rapport från kampens Jönköping Författad av:Redaktionen Publicerad:2018-03-05 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: