1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

SJ erkänner: Spanar åt polisen efter misstänkta motståndsmän på väg till demonstration

AVSLÖJANDE. Nordfront har tagit del av ett internt meddelande till SJ:s personal, där de ombeds rapportera misstänkta personer på väg till Motståndsrörelsens första maj-demonstrationer. När Nordfront ringer numret dit personalen ska rapportera bekräftar SJ det hela: "Vi får såna förfrågningar då och då".

Inför första maj tycks polisen vilja ha full koll på vilka som kommer att delta på Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer i Ludvika respektive Boden. Så pass att man ber SJ om hjälp.

Nordfront har tagit del av ett internt mejl som gått ut till SJ:s personal, där man ombeds rapportera misstänkta demonstranter. Så här lyder mejlet:

VIKTIGT MEDDELANDE

Hej! 1:a maj så sker det demonstrationer runtom i landet och just i Ludvika samt Boden så har polisen fått indikationer på att det kan komma demonstranter från olika organisationer såsom Nordiska motståndsrörelsen. Det polisen vill ha hjälp med av oss är att om vi får indikationer på personer från dessa grupper som är på väg för att demonstrera på dessa två orter finns med på våra tåg så smsa/ring gärna evenemangskoordinator på nummer 070-7241600. Tack på förhand! MVH Evenemangskoordinator SJ AB/Polisen

När Nordfront ringer upp numret som anges i meddelandet bekräftar personen som svarar att SJ spanar efter misstänkta demonstranter å polisens vägnar.

— Men det gäller allmänt personer på väg till demonstrationer, till exempel från organisationer som Nordfront, svarar mannen.

Men i det mejlet jag har sett nämns endast Nordiska motståndsrörelsen?

— Ja jag kan ta fram vad jag skrivit här, det står “bland annat Nordiska motståndsrörelsen”.

Men på vilket sätt ingår det i SJ:s anställdas arbetsuppgifter att försöka avgöra vilka politiska åsikter personer har eller vilka demonstrationer de kan vara på väg till?

— Nej det vi vill få fram är ju antalet demonstranter som är på väg ut och ska demonstrera så man vet hur många det kan röra sig om. Det är då polisen bland annat som vill ha den informationen och då bistår vi med den så gott vi kan.

Är det vanligt att polisen ber SJ att hålla koll på sånt där?

— Ja vi får ju förfrågningar lite då och då, det är helt riktigt.

Men på vilket sätt kan man avgöra om en person är på väg till en demonstration eller inte?

— Ja det är ju svårt att säga om det är från Nordfront eller inte.

Lyssna på hela samtalet nedan:

Listen to “SJ erkänner: Vi håller koll på misstänkta demonstranter åt polisen” on Spreaker.

Titel:SJ erkänner: Spanar åt polisen efter misstänkta motståndsmän på väg till demonstration Författad av:Simon Holmqvist Publicerad:2018-04-30 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: