1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Nordiska motståndsrörelsen förbjuds i Finland

FINLAND. Idag meddelade Åbo hovrätt att Nordiska motståndsrörelsen förbjuds i Finland. I ett pressmeddelande skriver man att förbudet beror på att Motståndsrörelsen anses ha utövat verksamhet som strider mot god sed.

Det var i slutet av november förra året som Birkalands tingsrätt meddelade att Nordiska motståndsrörelsens finska gren förbjuds i landet. Domen kom efter en talan som lämnats in av en politiserad finsk polisstyrelse, som hävdade att organisationens verksamhet strider mot “god sed”. Tingsrättens gick på polisstyrelsens linje, trots att många upplevde att förhandlingen skulle leda till en annan dom.

Då tingsrättsdomen överklagades vann den inte laga kraft, och inget organisationsförbud har varit verksamt i väntan på Åbo hovrätts avgörande i frågan.

Under fredagen meddelade Åbo hovrätt att man går på tingsrättens linje och förbjuder verksamheten för Nordiska motståndsrörelsens finska gren. Man motiverar beslutet med att organisationen i Finland “bedrivit verksamhet som väsentligt strider mot lag eller god sed”.

Domen går att överklaga till Högsta domstolen, men kommer alltså att vara verksam i någon form till ett eventuellt upphävande av högre instans.

Exakt hur förbudet kommer att utformas är i skrivande stund oklart och enligt uppgifter till Nordfront vinner domen laga kraft om 60 dagar från och med idag.

Uppdatering:

Enligt en tidigare version av artikeln påstods det att förbudet vinner laga kraft om 30 dagar. Det korrekta är att det vinner laga kraft om 60 dagar.

Nordfront återkommer med mer information.

Titel:Nordiska motståndsrörelsen förbjuds i Finland Författad av:Redaktionen Publicerad:2018-09-28 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: