1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Norsk kommun klubbade igenom demonstrationsförbud för Motståndsrörelsen

1984. Den rödgröna majoriteten i norska Fredrikstads kommunfullmäktige har beslutat att göra allt i sin makt för att förhindra att Motståndsrörelsen får demonstrera i staden.

Fredrikstads socialdemokratiska kommunalråd Jon-Ivar Nygård är lyrisk över det lokala demonstrationsförbudet för hans politiska motståndare.

Under torsdagen förra veckan behandlades ett så kallat medborgarförslag om att förhindra Nordiska motståndsrörelsen att demonstrera i Fredikstads kommunfullmäktige. Som Nordfront tidigare kunde rapportera via Frihetskamp var förslaget i själva verket framtaget av tre kommunister från partiet Rødt. Förslaget gick ut på att Nordiska motståndsrörelsen skulle motarbetas med “alla tillgängliga medel” för att förhindra att organisationen ska kunna genomföra offentliga aktiviteter eller demonstrationer i kommunen.

Förslaget kom att hyllas av folkförrädarpolitiker från partier som Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet och Senterpartiet, men kritiserades samtidigt av representanter från bland annat Høyre och Venstre, samt norska yttrandefrihetsexperter som Anine Kierulf.

— Vi kan inte förbjuda någon våra grundlagsstadgade rättigheter till att yttra sig, eller att organisera sig, sade Venstres Trond Svandahl om förslaget.

LÄS MER: Förbudshets mot Motståndsrörelsen – nu även i Norge

Kommunfullmäktiges ordförande Jon-Ivar Nygård (AP) var dock lyrisk över förslaget, som alltså officiellt klubbades igenom i torsdags av den rödgröna majoriteten i kommunfullmäktige. Han upprepade även att han vill att man på nationell nivå ska förbjuda Motståndsrörelsen i Norge.

— Vi kommer att med alla medel som finns tillgängliga inom ramen för norsk lagstiftning att stoppa NMR från att utöva någon verksamhet i vår stad. Samtidigt ber vi lagstiftarna att göra åtstramningar i lagen så att NMR förbjuds i Norge, sade Nygård.

Med tanke på att rätten att demonstrera är inskriven i den norska grundlagen, likväl som förbud mot förhandscensur, återstår det att se om och hur det nya lokala demonstrationsförbudet mot Nordiska motståndsrörelsen kommer att fungera i praktiken. Med största sannolikhet kommer man att implementera förbudet medelst diverse sabotage, såsom det sionistiska Fremskrittspartiets gruppledare i Fredrikstads kommunfullmäktige, Bjørnar Laabak, föreslog:

— Kommunen kan ju exempelvis ta väldigt lång tid på sig att behandla en ansökan.

Laabak menar att man kan be om kompletteringar till ansökan, exempelvis genom att fråga hur man har tänkt “bete sig”.

— Då kommer dagarna att gå fort, menar Laabak.

LYSSNA ÄVEN: Frontlinjen #16: Totalt nordisk motstånd, förbudshets och förrädarpolitiker

Källa:
Folkeforrædere vedtok å motarbeide Motstandsbevegelsen

Titel:Norsk kommun klubbade igenom demonstrationsförbud för Motståndsrörelsen Författad av:Redaktionen Publicerad:2018-10-16 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: