1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Wikipedias sida om Nordiska motståndsrörelsen: Hjälp till att sprida sanningen!

MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Hur kan du som läser detta hjälpa till att sprida sanningen? Detta är del 4 av 5 i en artikelserie om Motståndsrörelsens sida på Wikipedia.

Nu har jag i två olika (här och här) artiklar bemött de lögner som finns på Wikipedias sida om Nordiska motståndsrörelsen, förklarat varför dessa finns och varför det är utgör ett problem för oss att sidan ser ut som den gör. Jag har också förklarat hur sidan på flera punkter bryter mot Wikipedias egna grundprinciper. Nu kommer vi till hur vi ska kunna åstadkomma förändring.

Då det givetvis är önskvärt att fler personer får en korrekt bild av vilka Nordiska motståndsrörelsen är och vad vi faktiskt står för ber jag om din hjälp. Förutom det vanliga, att sprida denna artikelserie, och kanske då framförallt den avslutande femte delen som kommer imorgon, via olika sociala medier och forum önskar jag din hjälp på ett annat sätt; genom att ta fajten för sanning på Wikipedia!

Alla kan redigera Wikipedia. ”Varför ändrar ni då inte bara i den?” är en tämligen logisk följdfråga. Wikipedias användare är indelade i en strikt hierarki beroende på hur mycket du använt sidan och varit ”behjälplig” på olika sidor med redigeringar (behjälplig inom citationstecken eftersom att det exempelvis anses vara behjälpligt att byta ut sanningar om oss mot lögner på Nordiska motståndsrörelsens sida). Problemet med detta blir att även om vi skulle lägga massor med tid på att byta ut alla lögner och få till helt perfekta formuleringar som till 100% överensstämde med sanningen så kan också vilken användare som helst som stigit i Wikipedias hierarki göra alla ändringar ogjorda med ett enda knapptryck. Ännu svårare blir det då dessa användare med administratörsrättigheter också kan banna användare eller tillfälligt spärra sidan för redigering.

Med tillräckligt många som avsätter en stund då och då till att förändra lögnerna i artikeln till sanning så kan vi dock i bästa fall tillsammans trötta ut de krafter som har egenintressen i att en förljugen bild av Nordiska motståndsrörelsen ska spridas. I det minsta kan vi se till att åtminstone vissa av de människor som besöker Wikipedia för att läsa om organisationen får en korrekt bild då artikeln genom vår ansträngning kan vara sanningsenlig i korta stunder efter att vi korrigerat den.

För att förbättra bilden av oss på Wikipedia behöver du bara söka upp artikeln om Nordiska motståndsrörelsen och sen ändra från fliken ”Visa” till fliken ”Redigera” uppe till höger. Efter du gjort önskade ändringar kan du antingen förhandsgranska eller publicera direkt. Du kan också skriva varför du genomfört ändringarna – något som blir synligt för omvärlden inne på en annan flik där historiska förändringar av artikeln loggas. Här kan du alltså ge källhänvisningar som pekar på fakta och förklaringar som slår hål på lögnerna.

Vill du få ökad status inom Wikipedia och således också ha större möjligheter att hjälpa till kan du registrera en användare och sen vänta i fyra dagar. Då kommer du därefter ses som en bekräftad användare. För att klättra rejält i hierarkin och hjälpa oss i ännu högre utsträckning kan du sträva efter att bli administratör. För att lyckas med detta bör du under en fas helt hålla dig borta från artikeln om Nordiska motståndsrörelsen och istället ge dig på förändringar, i andra inte lika känsliga artiklar, och sen ansöka om administratörsrättigheter.

Att gå in för denna uppgift genom att eftersträva att bli administratör kan vara mycket tidskrävande och lämpar sig alltså inte för merparten av er som läser det här, men kanske kan det vara ett perfekt vis för någon anonym sympatisör som tidigare inte fyllt någon uppgift att göra skillnad genom att hjälpa organisationen framåt. I den rollen (och på vägen dit) skulle också lögner som skadar vår sak på andra sidor kunna korrigeras. För andra med mindre tid och fler uppgifter kan ett enkelt sätt att hjälpa till vara att gå in då och då och ändra små uppenbara saker, som exempelvis att byta ut ordet nynazistisk mot nationalsocialistisk.

Mer information om hur du redigerar artiklar och hur det fungerar på Wikipedia kan du läsa här.

Liksom med så mycket annat kan vi få sanningen att triumfera över lögnen genom att alla bara hjälps åt att dra sitt strå till stacken. Nästa del som är den sista i serien är en sanningsbaserad artikel om Nordiska motståndsrörelsen, som den borde se ut på Wikipedia om dess skribenter levde upp till domänens grundläggande principer om objektivitet. Här kan du alltså då också plocka tips till förändringar att genomföra på Wikipedias nuvarande sida om oss.

Titel:Wikipedias sida om Nordiska motståndsrörelsen: Hjälp till att sprida sanningen! Författad av:Simon Lindberg Publicerad:2018-12-21 Uppdaterad:2021-07-18

Läs också: