1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Norska motståndsmän åtalade i historiskt rättsmål

DEMOKRATUR. Tre norska motståndsmän är kallade till Kristiansands tingsrätt misstänkta för hatbrott i vad som kommer att bli en historisk rättegång.

De tre männen, däribland Tommy Olsen från Nordenrådet, står åtalade för ”hatfulla yttringar” i samband med att de stoppades av polis efter en aktion den 9 april 2018 där banderoller med hakkors på satts upp. Norge har hittills inte haft samma typ av censurlagar som i Sverige och därför är samtliga symboler lagliga – något som alltså kan komma att förändras nu.

Bild från aktionsdagen, med censurerad bild anpassad efter svenska förtryckarlagar och kanske även framtida norsk lag.

De åtalade männen erbjöds att erkänna och betala 10,000 norska kronor i strafföreläggande för att slippa rättegången, men då de inte ansåg att budskapet som spreds under aktivismen var hatfyllt – och att de således inte begått något brott – godtog de inte detta och ärendet kommer därför istället att avgöras i rätten den 20 augusti.

Chefen för Nordiska motståndsrörelsens norska gren, Haakon Forwald, har kommenterat saken till Motstadsbevegelsen.org:

Detta rör en historisk och mycket viktig sak då det ska avgöras rent juridiskt om huruvida hakkorset och på sikt också potentiellt nationalsocialismen, ska kriminaliseras eller ej.

Med största sannolikhet kommer systemet att dra fallet in i en juridisk gråzon där de kan frångå grundläggande rättsprinciper som likhet inför lagen – precis som man gjort i Sverige.

Det kommer i så fall att innebära att det blir fullt lagligt att använda hakkorset om man har som syfte att svartmåla nationalsocialismen, Adolf Hitler, Tredje riket osv. Är man däremot nationalsocialist som vill främja sin ideologi eller om man bara önskar förmedla en objektiv syn på andra världskriget och Adolf Hitler, kommer användning av hakkorset att ses som en ”hatfull yttring”.

Det bör också tilläggas att systemet knappast kommer att nöja sig med att förbjuda hakkorset, utan istället kommer fortsätta nyttja censur och repression av olika slag för att förbjuda all form av systemkritik. Vägen från hakkorset till Tyr-runan och Tors hammaren är kort och likaledes vägen från nationalsocialismen till revisionismen och kritik av judisk makt och massinvandring.

Detta är med andra ord något som angår alla – inte bara nationalsocialister och nationalister – utan alla som värdesätter yttrandefrihet och likhet inför lagen och inte minst alla som motsätter sig totalitära metoder som politisk diskriminering, repression och censur.

Protestera och gör motstånd – och inte minst, engagera dig i kampen. Ansök om medlemskap i Nordiska motståndsrörelsen idag!

Motståndsrörelsen i Norge utlovar också att det kommer startas en propagandakampanj runt ärendet. Nordfront kommer återkomma i ärendet.

Titel:Norska motståndsmän åtalade i historiskt rättsmål Författad av:Redaktionen Publicerad:2019-07-05 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: