1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

De första Kampdagarna

De historiska första Kampdagarna arrangerades helgen som var i Värmland. Det var en intensiv helg med utbildning och nyheter.

Den första helgen i februari höll Nordiska motståndsrörelsen den första upplagan av Kampdagarna. Kampdagarna är en del av medlemsreformen förra året och går ut på att aktivisterna i organisationens kampavdelningar samlas för att ta del av utbildning som är anpassad till just deras verksamhet.

Mötet hölls i Värmland och inleddes på lördag morgon med att Sebastian Elofsson och Simon Lindberg hälsade alla välkomna och gick igenom praktiska saker samt syftet med Kampdagarna. Därefter inleddes utbildningen med ett föredrag av Martin Engelin som hade titeln ”Taktisk funktionärsutbildning” och gick igenom hur aktivister bör planera aktioner, agera under en aktion och vad som kan behöva göras efter en aktion.

Nästa punkt för dagen var att deltagarna delades upp i tre grupper som turades om att besöka tre stationer där man fick öva på olika tekniker för att transportera eller plåstra om skadade kamrater.

Den nya kunskapen smältes sedan med mat då det hölls en lunchpaus innan dagens stora höjdpunkt: Det moment som Mer än ord rubricerade som ”spökboll”. Den våldsamma ”spökbolls-leken” pågick under några timmar och trots ömma kroppar och några lindrigare skador trivdes aktivisterna som fiskar i vatten.

Efter att alla fått äta middag var det dags för aktivistutnämningar och vissa hedersutmärkelser delades också ut av organisationens ledare. Sedan hölls ett föredrag om juridik innan Simon Lindberg talade om ”optik” (hur Motståndsrörelsen vill framstå i allmänhetens ögon).

Lindberg återupprepade i sitt föredrag sin ståndpunkt från ett tal på Nordendagarna förra året där han betonade att offervilja och skönhet genom handling är viktigare än rent ytlig skönhet. Men med det sagt menade Lindberg ändå att det är viktigt att tänka på hur vi framställer oss och agerar i olika situationer. Föredraget gick sedan detaljerat in på olika faktorer som påverkar hur bra en aktion kommer uppfattas.

Sista punkt för dagen var att Robert Eklund från organisationens riksledning talade kort om ett Linux-projekt och sedan gick igenom olika uppgifter som olika delar av Motståndsrörelsen efterlyser personal till. Kort efter att Eklund börjat tala kunde glaskross höras från den närliggande parkeringen och aktivister började flyga ut ur lokalens fönster bara för att snart bli besvikna över att mötas av en stor högtalare och kamrater som lajvade vänsterextremister istället för riktiga rödingar.

Med Eklunds presentation avklarad avslutades sedan lördagens aktiviteter även om många kamrater förblev vakna inpå småtimmarna för att umgås och diskutera olika projekt.

Söndagen inleddes sedan med frukost följt av ett föredrag av Fredrik Vejdeland från riksledningen. Vejdeland talade om ”Annan aktivism”, alltså aktivism som är nyskapande och inte är basaktivism eller vanliga offentliga utdelningar. I föredraget listade Vejdeland flera olika typer av nyskapande aktivism som han ville se mer av: Svar på tal-aktivism, symboliska aktioner, sociala aktioner, trollaktioner med mera. Föredraget avslutades sedan med en fri diskussion om ämnet.

Som dagens sista punkt höll riksledningen en gemensam presentation där man presenterade tre större nyheter följt av en fri frågestund där aktivisterna fick ställa frågor till ledningen.

Med nya kunskaper och stärkt kampmoral ser Nordiska motståndsrörelsens aktivistkader fram emot det nyss påbörjade kampåret!

Titel:De första Kampdagarna Författad av:Redaktionen Publicerad:2020-02-03 Uppdaterad:2020-04-01

Läs också: