1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

White lives matter – Torgmöte i Örebro med Näste 5 och Näste 8

Under lördagen var Näste 5 och Näste 8 på plats i Örebro för att hålla ett torgmöte med tal och flygbladsutdelning.

Den 18 juli mötte Näste 5 upp med Näste 8 för att hålla ett torgmöte i centrala Örebro. Dagens ämne var White lives matter, och ett tal hölls på torget.

Efter en kort samling begav sig gruppen mot centrala Örebro. Med gott humör och förväntansfulla inför att få hålla en offentlig aktivitet tillsammans med kamrater man vanligtvis endast träffar på riksaktiviteter, tog man sig till Våghustorget intill köpcentret Krämaren.

Framme på torget vecklade man ut sin banderoll med enkla, men för vissa konstigt nog provokativa budskap: ”White lives matter”. Allmänheten uppmärksammades på organisationens närvaro och det kommande talet.

När talet var klart påbörjade man en flygbladsutdelning på torget, där man givetvis fick tillfälle att samtala med flera torgbesökare. Samtalen varierade givetvis beroende på vem som bestämde sig att tala med någon av aktivisterna, då alla mellan rasfrämlingar, inbitna meningsmotståndare, vanligt folk och sympatisörer passade på att fråga oss om budskapet.

Efter en stund av samtal med torgbesökare fick man besök av lokalmedia, som ville intervjua om aktionen samt budskapet White lives matter.

Intervjun blev ett väldigt långt samtal där Nerikes Allehanda (NA) till synes var intresserad av att faktiskt ta del av budskapet. Huruvida de väljer att publicera intervjun i en ärligt klippt form återstår att se.

Gruppen fortsatte diskutera med förbipasserande när polismakten bestämde sig för att göra sin obligatoriska närvaromarkering. Dock lämnade konstaplarna snabbt platsen när de insåg att torget troligtvis inte varit lika säkert och lugnt som under lördagen på flera år.

Till slut besökte även några av de numera medialt ökända ”ungdomsgängen” platsen också – alltså rasfrämlingar med dålig attityd. De var mindre intresserade av att diskutera politik och mer intresserade av att hävda sin närvaro på torget. Men efter en enkel tillrättavisning från aktivisterna höll sig dessa på befogat avstånd.

Dagen kunde avslutas efter ett par timmar av lyckade samtal och man begav sig tillbaka till sin samlingsplats. Man tackade varandra för gott samarbete och satte sig i bilarna tillbaka mot sina hemorter. En av höjdpunkterna med Örebro var absolut att torget var väl besökt, och många fotgängare var intresserade av att stanna för ett samtal.

Titel:White lives matter – Torgmöte i Örebro med Näste 5 och Näste 8 Författad av:Redaktionen Publicerad:2020-07-22 Uppdaterad:2022-02-04

Läs också: