1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Broaktioner i Norrköping och Finspång

Lördagen den 23 januari genomförde aktivister och medlemmar i Näste 8 två lyckade broaktioner, en i Norrköping och en i […]

Lördagen den 23 januari genomförde aktivister och medlemmar i Näste 8 två lyckade broaktioner, en i Norrköping och en i Finspång. Dagen bjöd på vackert vinterväder med strålande sol men en ganska hård vind. Aktivisterna inledde aktiviteten med att rulla ut en banderoll med texten White Lives Matter på en gång- och cykelbro över den hårt trafikerade E4:an söder om Norrköping.

Tyrrunefanorna fladdrar i solskenet.

Banderollen flankerades av fladdrande tyrrunefanor, och för att ytterligare väcka uppmärksamhet spreds en grön pyroteknisk rök kring gruppen. Många bilister tutade glatt, flera gjorde också segerhälsning mot aktivisterna, några få gjorde obscena tecken i bilrutan. Efter cirka 30 minuter dök en polisbuss upp på vägen. Sedan dröjde det bara några minuter innan inte mindre än fem polisbilar, varav två civila och två bussar, svängde in på planen där kamraterna hade parkerat sina bilar.
Uppenbarligen gjorde stadens polisledning bedömningen att en stor del av de en lördag tillgängliga polisresurserna i regionen skulle sättas in mot en laglig banderollaktion, som dessutom var i linje med corona-restriktionerna.

Ordningsmakten konfronterar åsiktsbrottslingar.

Motståndsmännen förhördes, visiterades, och bilar genomsöktes. Till ordningsmaktens förtret fann man inget olagligt i vare sig budskapet på banderollen eller i bilarna. Dock varnade konstaplarna för att fortsatt aktivism skulle komma att bemötas strängare, alltså: Åk hem!
Detta besvarade nationalsocialisterna med att åka till Finspång för att där ställa upp sig på en gång- och cykelbro över riksväg 51 vid den östra infarten. Precis intill bron ligger ett stort köpcentrum och många nyfikna Finspångsbor stannade till och läste på banderollen och samtalade med motståndsmännen.

White Lives Matter – också i Finspång

Även här användes pyroteknik för att lysa upp manifestationen och många bilister saktade in för att läsa och hälsa mot aktivisterna. Åtskilliga flanörer stannade också för att ta bilder på vad som måste ha varit ett av de större offentliga evenemangen i Finspång det senaste året.

Den gröna röken var uppskattad av många.

Aktiviteten avslutades med att nästeschefen och ett par aktivister tog en diskussion med en ilsken batikhäxa som tydligt påmindes om att folkförräderi kommer att vara en av de viktiga åtalspunkterna vid de kommande Finspångsrättegångarna.

Titel:Broaktioner i Norrköping och Finspång Författad av:Naste 8 Publicerad:2021-02-10 Uppdaterad:2021-02-12

Läs också: