1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Kanotpaddling och skogsövernattning i Näste 7

Helgen den 17-18 juli var Näste 7 ute i naturen. Man inledde helgen med kanotpaddlingen tidigt på lördag morgon med att borda kanoterna och ta sig till andra sidan av en sjö.

Målet för dagen var att paddla över tre olika sjöar och slå läger vid den sista utav dessa. För att ta sig mellan sjöarna var man tvungna att paddla genom tjock vass och smala åar.

När man tagit sig över den första sjön paddlade man rakt in i vass för att komma vidare. Gruppen kämpade sig genom vassen bland mygg och annan ohyra och kom till slut äntligen ut till en å.

Paddlingen uppför ån försvårades av många olika hinder. Stora stenar gjorde att man många gånger var tvungna att noga planera hur man skulle positionera kanoten för att komma förbi. Dessutom låg det stockar tvärs över ån som man behövde ta sig under, eller i värsta fall över.

”Tolir reste stenen efter Osniken, sin broder” lyder runristningen.

Man stannade till vid en runsten som låg längs med ån. Runstenen hade rests av en man vid namn Tolir till sin bror Osniken. Namnet Osniken betyder frikostig eller generös, och på ett plakat intill stenen kunde man läsa följande:

”Frikostighet var en mycket viktig egenskap under forntiden. Den visade dels på rikedom, dels på att man värdesatte medmänniskor och var ett socialt kitt som skapade samhörighet.”

Gruppen tog detta som ett bevis på att smålänningar inte alls är så snåla som fientliga krafter vill framföra, och fortsatte sedan muntert med den svåra paddlingen uppför ån. När man kommit ut till den andra sjön kunde man pusta ut och vila en stund under den relativt lätta färden över den öppna sjön. Men vilan blev inte långvarig för det var snart dags att återuppta kampen mot de blodsugande parasiterna när man skulle ta sig genom vassen för att komma till den tredje och sista sjön.

Väl framme, trötta och utslitna efter en hel dag av hård paddling, slog man läger vid sidan av sjön och åt lite mat. Men dagens aktiviteter var inte över ännu. Det sista som återstod på schemat innan man kunde lägga sig var att träna livräddning i vatten. Gruppen fick lära sig olika sätt att simma säkert med och bogsera medvetslösa människor genom vatten. Sedan fick man träna på hjärt- och lungräddning.

Kamraterna tävlade om vem som kunde tälja den bästa skeden.

Vid skymningstid satt man och småpratade runt en öppen eld innan man en efter en somnade. Dagen efter packade man ihop och paddlade en lite kortare rutt tillbaka till samlingsplatsen, och sedan avslutades aktiviteten.

Titel:Kanotpaddling och skogsövernattning i Näste 7 Författad av:Naste 7 Publicerad:2021-07-21 Uppdaterad:2021-07-21

Läs också: