1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Frisläppt från systemets förvar – intervju med Marcus Hansson

Aktivisten och den tidigare ansvarig utgivare för Nordfront blir här intervjuad med anledning av att han kommit ut från fängelse.

I början av förra månaden släpptes Marcus Hansson ut från fängelset efter att ha suttit inspärrad i två månader. Utöver sin roll som aktivist i Motståndsrörelsen är Marcus Hansson även en stor förkämpe för yttrandefriheten och medarbetare i tidningen Nordfront.se. Flera av hans artiklar återfinns också här på Motståndsrörelsen.se där dessa bägge som publicerats nyligen rekommenderas:

Materiellt välstånd förslavar dig
Vi måste tygla oss själva för att få slut på konsumtionssamhället

Hur gick din frigivning till och vad satt du inne för?

Jag satt inne för två misshandlar och ett ofredande efter konfrontationerna i Lund där flera rödingar blev tillbakaslagna. Jag blev aldrig åtalad (även om den arga invandrade utredaren försökte) när samma sak skedde vid den andra konfrontationen i Lund.

Det blev också en HMF-dom inbakad i det straffet eftersom Justitiekanslern och domstolarna önskade utöka skyddet för Pride.

Frigivningen från fängelset var ganska enkel förutom hur jag skulle få plats med alla mina böcker i väskan som kamrater i organisationen hade skickat in till mig.

Flera kamrater från Näste 7 väntade på mig vid utsläppet och jag meddelade att jag gärna ville köra bilen själv då jag inte fått göra det på två månader. Det var som att cykla igen så det blev inga problem.

När jag väl kom tillbaka till Skåne och mina kamrater i Näste 3 hade en grillfest förberetts åt mig. Allt blev precis som vanligt ganska snabbt igen, som om man aldrig hade suttit i fängelse. Dagen efter bedrev jag återigen aktivism ute på gatorna, den här gången i Småland.

Film från konfrontationerna i Lund som Marcus Hansson satt fängslad för:

Berätta lite allmänt om din fängelsevistelse!

Jag har redan berättat en del om detta i Radio Nordfront, men min fängelsevistelse var, förutom vid några intensiva dagar när jag hamnade i lite konflikt kring mina åsikter, väldigt intetsägande. Det är svårt att göra läsande och skrivande spännande när man berättar om sin fängelsetid, om du förstår vad jag menar!? Det hände liksom inte så mycket.

Är det något du kommer sakna med fängelset?

I fängelset finns det en väldigt enkel struktur, det kommer sig naturligt av att fångarnas friheter är kraftigt begränsade. Maten, kiosken, rastpromenaderna, träningstider, inlåsning – allt detta sker på bestämda tider. Detta gör att du tvingas att läsa, skriva och andra liknande saker för att motverka den uppkomna tristessen.

I det verkliga livet finns det massor med olika störningsmoment där din tid försvinner. Borttagandet av störningsmomenten gör alltså att du egentligen faktiskt får mer frihet genom tid att t.ex. läsa, men även att laborera med olika scheman och dylikt för att hitta en så bra personlig prestanda som möjligt.

Ett enkelt exempel av störningsmoment är att se hur mycket du får gjort om du bara bestämmer dig för att ta bort internet i en vecka. Jag tror många människor hade blivit mer produktiva. Jag har skrivit en text om detta som senare kanske kommer att publiceras.

Jag lovade mig själv en del saker som jag inte skulle göra efter frigivning för att upprätthålla en hög produktivitet, jag har till viss del misslyckats med detta redan då jag läser för mycket nyheter och för lite böcker. Men, jag har fortfarande inte slentriankollat på Youtube om det inte varit av nyhetsmässiga skäl eller saker som jag vill lära mig om.

En annan sak är att du fick måltiderna lagade åt dig. Dagen efter frigivning kom jag på mig själv att tänka ”nu måste jag ordna min egen frukost”. Det saknar jag, även om jag själv gillar att laga mat.

Marcus Hansson på gatorna i Småland dagen efter frigivningen.

Vad saknade du mest när du var i fängelset?

En ordentlig säng, att få vara ensam och att gå ut i skogen. Eftersom jag satt under de första sommarmånaderna så saknade jag att bada. Enkla internetsökningar på ord eller begrepp som man inte förstod sig på saknade jag också.

Känner du dig som en fri man nu när du släppts ut?

Jag tror jag känner mig mycket friare än vad de som inte suttit i fängelse gör. När din frihet tas ifrån dig så uppskattar du den mycket mer än när du inte har den. Vissa människor känner kanske att de inte behöver befinna sig i fängelse (surt, yin) för att finna en större frihet (sött, yang). Jag är däremot en person som uppskattar sådant. Att springa flera kilometer för att sedan simma i en sjö nu under sommaren kommer vara något som jag minns, kanske för evigt, något som jag antagligen inte hade gjort om jag inte suttit fängslad. För att enkelt summera din fråga: Ja det gör jag.

Har systemets repressalier påverkat dig på något sätt?

Ja, och jag tror det påverkar alla på något sätt. Frågan som egentligen är mer intressant att ställa är istället om och i så fall hur du använder den här påverkan till något konstruktivt? Använder du det för att lära känna dina starkare och svagare sidor och på detta sätt mentalt strävar efter att förbättra dig själv och agerar för att förbättra dig själv, eller blir du håglös av erfarenheterna?

Om du inte arbetar för att förbättra dig själv kommer det här systemets repressalier till slut att äta upp dig då de bara kommer att öka med tiden. Det måste de annars överlämnar de bitvis makten åt oss. Vi som individer, grupp och ras måste bli starkare för att kunna erövra makten från fienderna som nu besitter den.

Den som istället blir permanent likgiltig över sitt öde och inte lär sig systemet eller blir håglös över situationen, den kommer att besegras och bli den som kommer tvingas att acceptera de direktiv som ställs på denna av maktens innehavare.

Om du inte arbetar för att förbättra dig själv kommer det här systemets repressalier till slut att äta upp dig då de bara kommer att öka med tiden. Det måste de annars överlämnar de bitvis makten åt oss. Vi som individer, grupp och ras måste bli starkare för att kunna erövra makten från fienderna som nu besitter den.

Hur ser framtiden ut?

Fängelset ger mycket tid över för egen reflektion, något som jag personligen inte har några problem med då jag är så egenkär. Värre är det för de som inte tål sig själva. Med det sagt så har jag kommit fram till vissa saker som gör att jag har lite projekt och tankar som jag nu arbetar med när jag kommit ut. Jag tillåter mig vara hemlighetsfull vad sakerna gäller.

Annars kommer det bli mer fängelse till hösten om något mirakel inte skulle ske, så därför börjar jag redan nu förbereda mig för det.

Vad har du ställt till med denna gången?

I höst har jag flera fall med HMF-åtal mot mig som kommer att leda till fällande domar och där Justitiekanslern vill utöka omfattningen ytterligare. De fällande domarna kommer högst troligen leda till ytterligare fängelsetid.

Förbudshetsen från Justitiekanslern kommer även drabba Motståndsrörelsens.se:s ansvariga utgivare Hampus Maijala där Justitiekanslern kommer att försöka förbjuda Motståndsrörelsen.se att ha bilder på Adolf Hitler i sitt bildarkiv.

Våra läsare uppmuntras att donera till Fånghjälpen för att kunna stödja kamrater som i framtiden drabbas av systemets repression.

Titel:Frisläppt från systemets förvar – intervju med Marcus Hansson Författad av:Naste 3 Publicerad:2021-08-13 Uppdaterad:2021-08-12

Läs också: