1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Vandring 12 mil genom Bohusleden

Under fyra dagar i augusti månad genomförde Näste 2 en av de kanske tuffaste vandringarna någonsin i Motståndsrörelsens regi.

Näste 2 har under året genomfört en serie av vandringar längs Bohusleden. Den 20-23 augusti skulle allt vi lärt oss och övat på sättas på prov.

De samlades vid åtta-tiden på fredagsmorgonen i utkanten av Uddevalla. Det som låg framför oss var en lång vandring på 12 mil. Spända och redo inför det kommande äventyret packade vi ur bilarna och en sista gång kontrollerade alla sin packning innan det bar av in i skogen.

Ryggsäckarna landade vid startpunkten på mellan 15-20kg för de flesta skulle det komma att börja ogillas starkt efter ett par mil in på marschen. Flera upptäckte i efterhand att jag packat betydligt mer mat än vad jag behövde och därför släpade på strax över ett kilo helt överflödig vikt. Ett kilo under dessa förhållanden är mycket mer än det kanske låter.

De första kilometerna gick väldigt lätt, kanske för att man mentalt redan ställt in sig på slutmålet och rent av i huvudet slutfört utmaningen. Hela första dagen fortsatte i samma spår. Först efter ungefär två mil började man känna av trötthet eller någon form av utmattning. Vi stannade till efter tre mil vid en eldstad där vi bestämde oss för att slå läger och tillbringa första natten.

Dag två var som förväntat den överlägset tuffaste dagen på hela vandringen. Inte bara det att kroppen inte helt hunnit vänja sig vid att gå så långt och länge till följd av flera dagar, så var även 17 km av de 25 km som vandrades klassificerade som ”utmanande” – något som visade sig vara helt korrekt i och med tuff terräng.

Kvällen efter denna dag var kamraterna tvungna att bygga ett provisoriskt läger i fullt mörker. Detta gjordes genom att gräva en grop i marken där eld kunde göras upp, samt att lägga granris som skydd mot den fuktiga marken.

Vid sju-tiden var det återigen dags för avfärd och 3,5 mil stod på schemat för söndagen. Som omväxling för den tuffa gårdagen var terrängen för den här dagen betydligt mer nådig.

Med blicken fäst vid målet bet alla ihop trots krämpor och stark träningsvärk och fortsatte helt enkelt steg för steg, kilometer för kilometer. Hela marschen var förmodligen genomförbar till stor del tack vare alla de goda samtalen, skratten och idéerna som florerade kamrater emellan.

Den sista halvmilen denna dag genomfördes det även en mindre utbildning. Övningen gick ut på att man under natten med hjälp av endast en ficklampa per par skulle leda en kamrat genom skogen i mörkret. Detta krävde god kommunikation och snabba beskrivningar av vilka hinder som fanns under vägen.

Ingen eld gjordes upp för kvällen och alla somnade i princip direkt efter att de lagt sig ned.

Sista dagen var nog den som tog mest kraft, speciellt mentalt. Alla visste att det snart var avklarat, att det ”bara” handlade om tre mil till. Detta kändes dock som en evighet. Återkommande dök tankar upp i huvudet på kamraterna i stil med ”kan vi ha gått 3 km till nu?” när i verkligheten gruppen bara hade gått en kilometer sedan förra rasten. Dem hade alla en stor iver till att nå slutdestinationen. När detta väl gjordes var lyckan och den personliga stoltheten svår att beskriva!

85 timmar spenderades i Bohusläns vackra natur, varav närmare 50 timmar av dessa bestod av ständigt vandrande.

En av aktivisterna som genomförde vandringar avslutar denna artikeln. ”Det jag personligen tar med mig ifrån denna upplevelse är det otroligt starka psyket och den orubbliga karaktären medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen besitter. Inte av någon och inte en enda gång föreslogs det att någon skulle ge upp eller avbryta sin medverkan. Ni kamrater som genomförde detta med mig, ni är sanna kämpar!”

Titel:Vandring 12 mil genom Bohusleden Författad av:Naste 2 Publicerad:2021-08-24 Uppdaterad:2022-10-15

Läs också: