1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

 • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
 • Ja, det är ok
 • Nej, jag godkänner inte den
 • Jag vill läsa mer
 • Jag bryr mig inte (Ja)

Att leva i tält under vinterhalvåret

Motståndsrörelsen-aktivisten Marcus Hansson har levt i ett militärtält de senaste tre månaderna och berättar i denna personliga artikel om sina upplevelser och kommer med tips till andra.

Varför har jag levt i ett militärtält i tre månader?

Jag tycker att svaret på den här frågan är det viktigaste jag kommer att skriva i min artikel. När jag satt i fängelse fick jag väldigt mycket gjort när det kom till att författa texter. Jag hade förvisso mycket samlade idéer i huvudet som jag ville sätta på pränt och allehanda distraktioner var förvägrade mig – något som inte alltid behöver vara negativt, eftersom jag fick så mycket producerat tack vare det.

Under hösten arbetade jag med alla mina texter. En av dessa var ”Materiellt välstånd förslavar dig”. I artikeln använde jag en bild på en äldre man som bor i ett tält ute i naturen för att uttrycka min poäng. Jag har efter detta lekt med tanken på att pröva hur det är att leva i ett tält, precis som den äldre mannen. Klarar han det så klarar jag det. Detta var ett av skälen, att pröva att leva där man inte har tillgång till den vardagliga utrustningen.

Med det sagt så var det inte långtidsplanerat, från det jag bestämde mig för att göra detta och till det jag hade satt upp tältet i skogen så gick det ungefär två veckor. Jag är en väldigt spontan och äventyrlig person, hittills har äventyrligheten historiskt bestått av bekvämligheter såsom hotellrum, nära till stadsmiljö och taxiresor. Även om det är roligt att vara spontan så är det ändå ett karaktärsdrag som skapar vissa olägenheter, vilket jag kommer belysa senare i texten. För att spontanitet inte skall bli outhärdligt krävs också en stor flexibilitet för annars blir det lätt destruktivt. Att göra något spontant och äventyrligt är alltså ett av skälen.

Jag är från Skåne, men inte bara det. Under min uppväxt levde jag i en bostad där det var så varmt (förutom när elräkningarna blev för höga) att man kunde gå runt i kalsongerna i princip året runt. Jag har sedan anammat detta beteende (eller alltid haft det på genetisk grund) i vuxen ålder där jag själv trivs bäst i ett inomhusklimat där man nästan blir svettig av att bara ha underkläder på sig. Jag sover även som bäst i en stor säng där jag kan sträcka ut mig likt en katt. Detta har alltid hämmat min sömn när jag tillsammans med de andra i nästet har varit ute i vildmarken, för då tvingas jag sova i en sovsäck och ligga på hårda liggunderlag. Att våga bryta min komfortnivå blev alltså ytterligare ett skäl.

Ett annat av skälen, men även det jag anser vara viktigast, är att jag gjort detta för att pröva mig själv men även i hopp om att inspirera andra människor från den nordiska rasen att våga pröva sig själva. Det behöver nödvändigtvis inte vara att tälta ute i skogen, utan att med tillräcklig hög självinsikt förstå det man som individ är sämre på och våga förbättra sig inom detta även om det är kämpigt eller kanske anses som ouppnåeligt. Ett förhållningssätt som även Thomas Sewell pratade om när han intervjuades i Nordic Frontier.

Målsättningarna

Jag ville leva ute i naturen, men för den sakens skull inte avskärma mig från det vardagliga livet, uppgifterna i organisationen eller utnyttja saker som gör att tillvaron i tältet blir förenklad. Jag är alltså ingen vildmarksexpert där jag kan bygga vindskydd, göra upp flera olika eldar och så vidare. Jag har utnyttjat möjligheter att fylla på vatten på bensinmackar, duschat hemma hos andra, samt tvättat och fyllt på med el till min elektroniska utrustning när jag känt att det behövts. Jag har medvetet haft tillgång till internet, anledningen till det är för att kunna vara tillgänglig, utföra vissa sysslor och använda det som hjälpmedel. För enkelhetens skull tänkte jag lista upp målen jag satte upp för mig själv:

 • Att se om jag kan återskapa en tillvaro där jag likt i fängelset kan läsa mycket böcker och skriva texter om dem.
 • Lära mig hur man använder vatten från naturen för att laga mat på tältkaminen, tvätta kläder och mig själv.
 • Klara av att hantera kylan när jag skall sova i minusgrader i en sovsäck liggandes på liggunderlag och tältsäng.
 • Klara av att sova på rygg, bada i det kalla vattnet, hantera tältet under vinterförhållanden och all annan utrustning.
 • Utföra det högre upp än södra Skåne för att få minusgrader.
 • Det skall vara flera månader i sträck.

Hur det har gått

Att det blev spontant gjorde att det blev vissa problem då jag faktiskt inte tittat ut en bra plats. Eftersom jag behövde parkera bilen utan att behöva skotta ut 200 meter varje gång jag skall ut med den är det lite begränsat var jag kan befinna mig under vinterhalvåret. Detta gjorde att jag fick leta upp en plats i skogen i södra Halland och den var 700 meter från den parkerade bilen. Det blev alltså mycket släpande i knähög snö de första dagarna, vilket verkligen tog på krafterna. Detta hade kunnat undvikas om jag planerat det mycket tidigare. När all snö smälte senare under december månad visade det sig att jag satt upp tältet längs en liten skogsstig, så det kom ett fåtal människor längs stigen som jag pratade med, även om jag allra helst ville vara så ostörd som möjligt. Det har varit skönt att inte ha någon nära inpå.

Att hitta plats var lättare sagt än gjort då området i Halland var så blött. Jag hittade dock den här uthuggna platsen, 700 meter serpentinväg från parkeringsplatsen.

Den andra saken var veden. Jag visste inte hur mycket som skulle gå åt och tack vare miljöpolitiken så köps i princip all ved upp för att folk inte skall få skyhöga elräkningar. Det blev alltså ett visst problem med att hitta ved i närområdet. Något som hade kunnat undvikas om man planerat bättre. Som kuriosa kan det nämnas att jag gjort av med fem kubikmeter stjälpt ved de senaste tre månaderna och då har jag inte eldat vissa dagar, aldrig på nätterna och om jag tränat så bara halva dagar. Detta har kostat mig 3 100 kronor i inköpspris för veden, något som jag antagligen kunnat komma undan med mycket billigare om jag köpt in veden i tid.

Vädret

Vintern är snällare i de södra delarna av landet och det har passat mig bra, för annars kanske det hade blivit för övermäktigt. Enligt SMHI har det varit kallare än normalt under december månad med en medeltemperatur på minus en grad där jag befann mig. I Umeå ska medeltemperaturen varit -5 grader. Runt julhelgen vart det så kallt att det började knäppa i träden. -15 grader läste jag av på temperaturmätaren under nätterna, men jag överkom att sova i de temperaturerna också. I januari flyttade jag till Blekinge för att få en ny omgivning och vädret var mer milt än vanligt. I skrivande stund har SMHI inte gjort någon rapport över februari, men det har knappt varit några minusgrader under hela månaden och temperaturen har legat runt tre plusgrader.

Utrustning

Bild vid tältets öppning i Blekinge.

Jag har skött mestadels av tvätten genom att tvätta det i en 15 liters packpåse tillsammans med tvål. Det enda som blev bökigt var att tvätta en stor handduk. En balja funkade mycket bättre för detta ändamål.

Kläder upphängda för torkning.

Den enda gången jag inte sovit i tältet de senaste tre månaderna var för att det skulle bli onödigt komplicerat när Motståndsrörelsen åkte upp till Stockholm för att demonstrera mot Corona-passen. Då sov jag två nätter på en soffa. Av någon anledning som jag inte till 100 procent vet varför, så har jag tvingats gå upp på nätterna för att urinera. Jag misstänker att det var kylan, för jag behövde inte göra det när jag sov på soffan, eller nu när vädret blir allt varmare. Eller är det för att jag nu hanterar kylan mycket bättre?

Vinterbadandet

Mängden kläder jag måste ha på mig för att känna mig varm när jag sover har minskat drastiskt. I början hade jag två underställ med en tjocktröja. Två par knästrumpor och två mössor. Nu har jag underställ och mössa, ibland strumpor. Jag hanterar vinterbadandet mycket bättre nu, innan blev jag ruskigt nedkyld och var tvungen att ta på mig mycket när jag väl kom in i tältet. Nu klär jag på mig ett underställ i lugn och ro för att sedan inte behöva ta på mig ytterligare kläder i tältet.

I december låg jag ned i forsande vatten när jag vinterbadade i minusgrader. I två minuter låg jag där tills jag förlorade känsel i händer och fötter, det kändes som fötterna hade somnat när jag gick på stenen. Handduken och tvättsvampen kändes då som att den rev mot huden när jag använde den. Då jag mest badar för att bli ren har jag inte utökat tiden jag kan vara i vattnet.

Bakom stenarna på höger sida vinterbadade jag i det strömmande vattnet.

Tältet har klarat sig riktigt bra under vintern, förutom att behöva slå ned tältpinnarna när det blåst extra mycket och sota tältskorstenen, så har det inte varit några problem. Inga problem heller har det varit med maten där jag mest lagat grytor i en stor tryckkokare som sedan är lätta att värma upp med någon basföda såsom ris, pasta och potatis. Fastän jag har gjort det mesta av matlagningen simpel i form av större grytor har jag ändå gjort Beef Bourguignon, lyckats steka upp en Porchetta på tältkaminen och nu samma dag som jag skriver detta så skall jag ge mig på att göra en Bouillabaisse.

En rejäl klick aioli till Bouillabaissen (franska fiskgrytan) så blev det extra gott.

Vad jag däremot inte har klarat är att sova på rygg och det är mer obekvämt att sova på sidan, eftersom utrustningen inte är anpassad för det. Jag har sovit längre än vanligt på grund av trötthet, jag antar att man blir mer sliten av att leva såhär. Det har inte varit ovanligt att jag legat i tältsängen i tio timmar. Förvisso har jag fått bättre sömn desto längre tid som gått, men hjärnan fungerar ändå inte på alla cylindrar vilket gjorde att jag övergav inriktningen att läsa böcker och skriva texter i januari när jag flyttade till Blekinge. Målsättningen blev ändrad till att träna och det har jag lyckats riktigt bra med. Det har varit mycket marsch med packning, löpning och när fötterna varit trötta så simmade jag i ett badhus. Alltså slitsam träning flera dagar i veckan förutom när jag insjuknade.

Att vara mansförkyld är jobbigt i sig, det är värre att vara det i ett tält med låg nivå på vedförrådet, vilket gjorde att jag tvingades minska eldningen under sjukdomstiden. Jag hade lite tur i oturen och hade fyra till sex plusgrader som gjorde att det inte blev för kallt om jag höll mig i sovsäcken.

Överlag är jag nöjd med det jag har åstadkommit hittills. Jag har fått mycket erfarenhet under den här tiden. En annan viktig sak är att jag klarat av vintern i tält, jag skulle klara det igen. Det betyder att om myndigheterna skulle vilja trappa upp deras trakasserier så skulle jag klara av att sticka ut och leva i tält, även under vintern, i de södra delarna av landet. Så länge jag har tältet, veden, liggunderlag och en bra sovsäck så klarar jag det. Allt det andra som jag har använt har man vanligtvis i hemmet eller så kan man köpa det billigt.

Denna erfarenhet gör att myndigheterna nu måste vara beredda att även ta ett militärtält med kamin från mig för att verkligen kunna sätta mig på prov. Det räcker alltså inte att avhysa mig från boende i en villa, lägenhet, husvagn eller något annat liknande. Jag tar då bara tältet och åker till skogs.

Men detta betyder inte att jag nöjer mig. De kommande månaderna hade jag tänkt mig bemästra ett mindre tält utan kamin. Förberedande övning har redan påbörjats.

Titel:Att leva i tält under vinterhalvåret Författad av:Marcus Hansson Publicerad:2022-03-07 Uppdaterad:2022-03-09

Läs också: