1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Motståndsrörelsen på Sveriges näst högsta berg!

Sista veckan i augusti besteg aktivister från Nordiska motståndsrörelsen Nordtoppen på Sarektjåkkå.

Förra året vandrade kamrater från Näste 4 och Näste 6 in i Sarek för att bestiga Sarektjåkkå, Sveriges näst högsta berg efter Kebnekaise. En kraftig storm satte dock stopp för dessa planer.

I år gjordes därför ett nytt och mer lyckat försök! Den här gången var också kamrater från Näste 1 med på vandringen som varade i fem dagar.

Precis som förra året utgick man från Suorvadammen i Stora Sjöfallets nationalpark. Andra dagen tog man sig in i Sareks östra delar och slog läger närmare Sarektjåkkå än året innan.

På den tredje dagen, tisdagen den 24 augusti, tog aktivisterna sikte mot två av Sarektjåkkås fyra toppar. Efter att ha vandrat i dalen till berget Sarekvárásj, som ligger mitt i dalen och har en stor sjö bredvid sig, vek man förbi några mindre berg och upp längs Sarektjåkkås nordöstra sida.

I takt med att sällskapet klättrade uppåt möttes man först av allt vackrare utsikt, innan man kom till den höjd där bergstoppen var täckt av moln och sikten blev sämre. Runt 15-tiden nådde kamraterna Nordtoppen som med sina 2056 möh är den femte högsta bergstoppen i Sverige. Sikten var vid det läget begränsad till något tiotal meter åt alla håll och det började snöa och blåsa väldigt kallt.

Från Nordtoppen gick man sedan så långt det gick längs bergskammen mot Stortoppen som ligger på 2089 möh och är den tredje högsta bergstoppen i Sverige efter de två topparna på Kebnekaise. Det var dock ett optimistiskt projekt att ta den toppen och aktivisterna stoppades av ett parti som även under normala omständigheter kräver klätterutrustning och nu dessutom var täckt av is och snö, varför det inte gick att komma närmare den toppen.

Således fick aktivisterna nöja sig med höjden de befann sig på och vandra tillbaka till baslägret nere i dalen. Först runt tiotiden på kvällen var man tillbaka i lägret och hade då också blivit dränkta av regnvatten när man kommit ner från den högre höjden där det snöade. Alla lyckades dock torka sig och få tillbaka värmen och unnade sig därefter en sovmorgon.

En mobiltelefons stegräknare uppskattade att vandringen under tisdagen blev tre mil lång. Under onsdagen tog man det därför lite lugnare och gick bara runt en mil när man vandrade ut ur dalen och själva Sarek. Slutligen gick aktivisterna den sista dagen tillbaka till Suorva och avrundade detta års vandring, trötta och slitna men också mycket nöjda över att äntligen ha kommit upp på en av topparna i Sarek!

Titel:Motståndsrörelsen på Sveriges näst högsta berg! Författad av:Martin Saxlind Publicerad:2021-09-02 Uppdaterad:2021-09-01

Läs också: