1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Skördefest i Näste 2

Den första helgen i september samlades kamrater ur Näste 2 för att återuppliva en av våra förfäders äldre traditioner, nämligen skördefesten.

Medlemmar samlades tidigt på lördagsmorgonen i utkanten av Skaras vackra slätter där man välkomnades varmt av Julia Rosander vid ankomst till gården. Tanken för dagen var att genomföra nästets första, men förmodligen inte sista skördefest.

Bord hade i förväg dukats upp och en lunch var det första som dagen hade att erbjuda. Lunchen bestod av soppa serverat i en pumpa, samt tillhörande bröd, fläsk och gräddfil. Sältan från fläsket gav en väldigt god smakupplevelse i kombination med sötman från pumpan.

Efter den välsmakande lunchen tog Julia åter till orda. Hon gick först igenom hur dagen såg ut, samt vilka moment som skulle genomföras. Därefter gjordes det en rundtur i skördelandet och en genomgång kring vad som fanns och hur man på bästa sätt odlar, förvaltar och skördar de olika växterna som gården hade att erbjuda. Man delades sedan in i grupper med olika områden eller växter som gruppen fick till att skörda. Vissa fick i uppgift att plocka äpplen, andra att skörda grönsaker och örter.

Arbetet fortgick och efter att man skördat det man skulle fortsattes det med nya sysslor. Vissa fick i uppdrag att baka äppelpajen som senare skulle ätas och en annan grupp skulle knyta ihop örter inför torkning.

Julia med delar av dagens skörd.

Det kunde konstateras under äppelplockningen att trots att motståndsmän tilldelats en relativt enkel uppgift, kommer de alltid hitta sätt att göra saken mer spännande (och öka risken för olyckor). En byggnadsställning hämtades in för att kunna nå fler äpplen, dock var denna ställning inte bra nog då man inte helt kom åt toppen av trädet. Det hela slutade med att kamrater balanserade och hängde i tunna grenar för att nå toppen av trädet, detta för att säkerställa att inga äpplen gick till spillo.

Det enkla, men inte lika roliga sättet att plocka äpplen på.

När samtliga slutfört sina tilldelade uppgifter serverades äppelpajen som alltså en av grupperna tidigare fått i uppgift att baka. Kamraterna hade helt klart lyckats till fullo med sin uppgift och pajen smakade väldigt gott!

Dagen började lida mot sitt slut och vissa valde nu att börja bege sig hemåt, medan andra stannade kvar sent in på kvällen och åt en middag bestående av kött och flera av sakerna som skördats under dagen.

Oavsett bakgrund eller tidigare erfarenheter av odling åkte alla hem med nya kunskaper kring ämnet och en ännu starkare känsla av samhörighet och kamratskap.

Kom med i gemenskapen. Ansök om medlemskap redan idag!

Titel:Skördefest i Näste 2 Författad av:Naste 2 Publicerad:2021-09-08 Uppdaterad:2021-09-08

Läs också: