1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Aktivism och sevärdheter i Stockholm: Till Nordens försvar!

En innehållsrik söndag inleddes med en uppmärksammad banderollaktion och avrundades med besök vid sevärdheten Oxdjupet.

Det var söndag den 12 september och åter dags för en klassisk banderollaktion i Stockholm. Banderollen tillsammans med tyrrune-fanor och aktivister som vinkar tillbaka åt tutande biltrafikanter, var morgonens aktivitet vid bron över Nynäsvägen i Stockholm.

Bilister gjorde tummen upp och visade sitt stöd, även en romersk hälsning kunde skådas. Ett fåtal antagonistiska bilister signalerade med fingret och skrek okvädningsord. Ingen ville dock ta sina hotelser vidare än så.

Kort efter att aktiviteten börjat körde en polisbil upp på gång- och cykelbanan som leder till bron. Till en början var poliserna avvaktande, för att senare närma sig aktivisterna, gåendes. De konfronterade förgäves envar av aktivisterna på plats med frågor om syftet med aktiviteten, dess längd, vem som gjorde vad och vem som var ansvarig.

Samtidigt som polispersonerna försökte interagera med aktivisterna stod ytterligare en polisbuss på en parkering och övervakade aktiviteten på distans. Aktiviteten kunde dock fortgå problemfritt. Trafiken tätnade i omgångar och många var det som kunde se den tydligt placerade banderollen tillsammans med aktivister och tyrrune-fanor.

Aktivisterna mötte sedan upp några medlemmar och åkte gemensamt vidare till nästa punkt för dagen som var ett besök vid Oxdjupet. Oxdjupet, som är sundet mellan Värmdö och Rindö, skulle fyllas igen för att hindra fientliga utländska fartyg att passera, genom en så kallad försänkning. Efter order av konung Gustav Vasa inleddes arbetet med att fylla igen farleden med bland annat gamla uttjänta skepp. Istället skulle tyngre sjötrafik på grund av försänkningen ledas till Kodjupet i Vaxholm.

En av Stockholms aktivister gav under söndagen en kortare lektion vid Fredriksborgs fästning, på Värmdösidan av Oxdjupet. Fästningen var en gång än mer majestätisk då dess torn var ännu högre än ruinen som finns att beskåda idag. Under 1700-talets rysshärjningar var den en toppmodern befästningsanläggning.

På andra sidan sundet av Oxdjupet ligger Rindö, med dess modernare befästningsanläggning, Oskar-Fredriksborg, som anlades 1870-1877. Anläggningen är idag delvis öppen för besökare men innehåller också partier som är skyddsobjekt. Från den höga slänten på Oskar-Fredriksborg har du en vacker fotografisk inramning av bägge nämnda fästningar och sund.

Med den upplevelsen har några av Motståndsrörelsens aktivister och medlemmar i Näste 1 under söndagen både studerat och praktiserat mottot som kan sammanfattas ”Till nordens försvar”.

Titel:Aktivism och sevärdheter i Stockholm: Till Nordens försvar! Författad av:Redaktionen Publicerad:2021-09-16 Uppdaterad:2021-09-16

Läs också: