1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Museibesök samt månadsmöte i Näste 1

Söndag den 3 oktober besökte Näste 1 med familjer Vikingamuseet i Djurgården. Dagen avslutades med månadsmöte.


Museibesöket började med en anpassad guidad visning för familjernas barn. Visningen gav de en kortare introduktion till vikingatiden och barnen kunde fritt ställa frågor om de ämnen som presenterades.


Under tiden barnen var på den guidade visningen ägnade sig resterande aktivister och medlemmar åt att strosa runt och betrakta det som presenterades på museet. Genom montrarna kunde man se olika sorters kläder som användes av den vikingatida människan, maten de åt och olika varor som användes i byteshandel ute i världen. Museets besökare fick också se modeller från Skandinaviens enorma vikingaskepp som gjorde det möjligt att frakta päls, horn, järn, bärnsten och vapen över världshaven. Att vikingarna bedrivit handel i öst känner vi till, men att Gotland har mer arabiska mynt per kvm än arabländerna, det var något nytt.

Vidare betraktade sällskapet museets dikter och diktfragment ur Den poetiska Eddan. Den poetiska Eddan blev författad i Norge och Island under åren 800-1000 och är idag ett av de verk som beskriver livet, gudatron och traditionerna i Norden. Ur den delen av Eddan som kallas Havamal (den höges sång) ger Oden oss visdom- och levnadsråd att följa i livet. Dessa råd ventilerades mellan aktivister och medlemmar då man klart kunde dra paralleller mellan tankesättet under vikingatiden och i dag.

Aktivister, medlemmar och barn fick som sista attraktion åka på ett vikingaäventyr i ett så kallat ”spöktåg” som man annars ser på olika nöjesparker. Man åkte i mörker och stannade upp vid olika scener som lystes upp samtidigt som en röst läste upp Ragnfrids saga. En saga som muntligt och visuellt visade hur ett liv under vikingatiden kunde se ut.

Efter museibesöket avslutade delar av sällskapet dagen med ett månadsmöte. Under mötet gicks den gångna månaden igenom och det planerades inför hösten. Medlemmar och aktivister fick också den fantastiska möjligheten att välkomna nya medlemmar till organisationen.

Titel:Museibesök samt månadsmöte i Näste 1 Författad av:Näste 1 Publicerad:2021-10-12 Uppdaterad:2021-10-12

Läs också: