1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Julbord i sann folkgemenskap

Näste 2:s julbord bjöd på god mat och gemenskap.

Lördagen den 27:e november samlades medlemmar och sympatisörer från Näste 2 i Borås kommun för att avnjuta ett präktigt julbord.

I väntan på att de välfyllda faten med julmat skulle dukas fram kunde man strosa runt och språkas vid med övriga kamrater, samt spana in och aspirera på diverse fina attiraljer som kamraterna medtagit för försäljning eller till bortskänkes. Allt ifrån berikande litteratur till hembryggda drycker, cd-skivor och erforderliga klädesplagg med mera.

Skor som skänktes bort till de mer behövande.

Efter en tid var det dags att slå sig ned till bords för att lyssna till några väl valda ord av Martin Engelin.

Han förtäljde om våra förfäders hårda slit och strävan. Hur de genom årtusenden av blod, svett och tårar kämpat för att bygga och säkra ett rike för vårt folk. Han slog fast att det onekligen är dem vi har att tacka, för att vi idag liksom dem, kan bjuda till gästabud och fira högtider som vintersolståndet, jul, midvinterblot och midsommar.

Avslutningsvis utbringades fem skålar i våra anfäders kulturella spår.

Den första gick till Allfadern Oden. För seger och makt till alla kring borden!

Den andra till Njord, havets och vägarnas gud. För att säkra våra resor även i nästkommande år.

Den tredje till Brage, skaldekonstens gud som märker vårt blot och samkväm som det mest roande i mannaminne.

Den fjärde gick till våra anfäder som kämpat och dött för vår skull. Till dem som möjliggjort att vi kan samlas i gamman och efterleva våra urgamla seder och traditioner.


Till sist utbringades den femte skålen välförtjänt till ansvarig över tillställningen, Elin Reinhardt som sett till att dagens julbord faktiskt kunde äga rum.

Sedan var det dags att gå lös på julbordets läckerheter. Efter att man dinerat och avrundat måltiden med en ljuvlig Ris a la malta, tog Elin över rodret och bjöd stora som små upp till ringdans kring den vackert pyntade julgranen.

Det dansades hejvilt till allt från klassiska julsånger till Evert Taube och avslutades med en rungande ”vågen” kring granen. Efter detta slog man sig trötta och svettiga åter ned i godan ro bland kamraterna vid borden.

Timmarna sprang förbi medan man roade sig och undan för undan tackade belåtna kamrater för sig innan man begav sig hemåt.

Titel:Julbord i sann folkgemenskap Författad av:Naste 2 Publicerad:2021-12-07 Uppdaterad:2021-12-07

Läs också: