1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Hedrande av fallna nordiska hjältar på De stupades dag

I stora delar av landet hedrades den 15 maj de kämpar som stupade för Finlands och Nordens sak. Här en rapport från Kalix. UPPDATERAD 18.00.

Aktivister, medlemmar och sympatisörer från Näste 6 samlades dagen till ära på kyrkogården i den lilla norrbottniska orten Morjärv, där en grav tillhörandes en Finlandsfrivillig skulle ligga.

Mannen i fråga hette Per Gustaf Carlsson och tillhörde den ärorika skara krigare som, när statsmakten i Sverige valde att svika sitt brödrafolk i Finland, valde att frivilligt kasta sig in i försvaret av Norden mot Sovjets röda horder. Redo och beredd att offra blod och liv för denna sak.

Det blev också fallet, då han den 2 mars 1940 blev svårt skadad bakom den sovjetiska frontlinjen vid Märkejärvi. Då hans kamrater inte hade möjlighet att ta honom med sig fick han gå en grym död till mötes, varefter hans viloplats fick bli en massgrav. Det skulle dröja ända till år 1960 innan hans kropp kunde identifieras och föras till den sista vilan i sin hemby, Morjärv.

Idag bär hans grav ett minnesmärke över hans heroiska offer, med texten ”Per Gustaf Carlsson gav sitt liv för Nordens frihet under Vinterkriget i Finland 1940” och ett minnesemblem som symboliserar nordisk enighet med Georg Carl von Döbelns motto ”Ära Skyldighet Vilja”.

När man anlänt till platsen noterades det att graven var ganska smutsig, varpå man städade upp och snyggade till det så gott man kunde.

Därefter ställde sig två fanbärare på var sin sida om graven, mellan David Nilsson som tog ordet och läste upp det tal som Gustaf Mannerheim höll till Svenska frivilligkåren efter Vinterkrigets slut.

Efter det så höll Nilsson ett till mer personligt tal, som kretsade kring vikten av att hedra fallna kämpar på detta sätt och minnas de otaliga offer som kämpat för Norden och dess folk genom seklerna, och hur dess gravar manar oss att fortsätta denna strid med samma fanatism och offervilja som våra förfäder närde i sina bröst.

Talet och sammanhanget fick nog samtliga på plats att påminnas om hur bekvämt vi trots allt har det idag, och sporras att efterleva de forna ideal som fört män framåt i striden villiga till alla tänkbara offer.

Liknande aktiviteter har också skett på andra platser runtom i landet.

Medlemmar från Näste 7 besökte en grav tillhörande Karl August Olle Svensson från Eksjö, som också stupade vid Märkäjärvi kring samma tid.
En till bild från Näste 7, denna tagen i Växjö, där en krans lades ned vid graven.

Titel:Hedrande av fallna nordiska hjältar på De stupades dag Författad av:Naste 6 Publicerad:2022-05-17 Uppdaterad:2022-05-20

Läs också: