1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Uttalande angående mordmisstänkt med påstådda kopplingar till Motståndsrörelsen

Officiellt uttalande från organisation om de uppgifter som nu sprids. UPPDATERAD 20220708.

UPPDATERING 20220708:

Det är nu bekräftat vem gärningsmannen är och han har även erkänt brott. Som tidigare konstaterat har alltså personen aldrig varit medlem i Nordiska motståndsrörelsen och har inte heller deltagit i organisationens verksamhet annat än vid ett par demonstrationer som var öppna för allmänheten.

Däremot tycks tidigare uppgifter om att han aldrig varit stödmedlem vara felaktiga. Detta förändrar dock inte situationen eller innebörden av det första uttalandet. Stödmedlemskap är ett totalt passivt medlemskap som endast innebär att man betalar in avgift och får hem ett diplom. Man har inte kontakt med någon av organisationens företrädare och evalueras inte på något vis. En sådan här betalning gjorde den misstänkte vid ett tillfälle för flera år sedan och var då stödmedlem det året ut. Detta förändrar dock alltså ingenting, den misstänkte knivattentatsmannen har aldrig varit en del av Nordiska motståndsrörelsens medlemskader eller organisationsstruktur.

Då även åklagaren i fallet nu tydligt klargjort att dådet inte på något vis kan eller bör kopplas till Nordiska motståndsrörelsen anser vi saken från vårt håll utagerad. De som vill höra mer om det hela rekommenderas att lyssna på det extrainsatta avsnitt av Radio Nordfront som sändes igår där också organisationens ledare Simon Lindberg deltog och diskuterade ämnet.

Det ursprungliga uttalandet nedan:

Enligt uppgifter från polisen ska en kvinna i 60-årsåldern idag avlidit efter ett knivdåd i Visby under den pågående Almedalsveckan. En 33-årig man ska vara anhållen misstänkt för mord.

Enligt polisen är det inget som än så länge i utredningen tyder på politiska motiv. Däremot sprids olika uppgifter i diverse medier om att den anhållne mannen på något vis skulle ha med Nordiska motståndsrörelsen att göra.

Vi vet ännu inte någon säker identitet, men enligt vissa uppgifter som sprids om vem det skulle kunna vara så har den personen aldrig någonsin varit medlem eller ens stödmedlem i Nordiska motståndsrörelsen. Personen som påstått misstänks har skrivit tre insändarartiklar på nyhetssidan Nordfront för många år sen, insändare som var av allmän geopolitisk karaktär och utan koppling till organisationen. Den påstått misstänkte ska även ha deltagit på två demonstrationer som arrangerats av Nordiska motståndsrörelsen, men som varit helt och hållet öppna för allmänheten och med flertalet utomstående som deltagare.

Uppgifter om att denne man ska ha medverkat i någon radio knuten till organisationen är falska, med det förmodade syftet att försöka få kopplingen till Nordiska motståndsrörelsen att framstå som starkare.

Varken Nordiska motståndsrörelsen eller Nordfront har haft någon som helst kontakt med den påstått misstänkte mannen på många år och således ingen vetskap om dennes förehavanden eller liv idag. Det är alltså fullt möjligt att han idag har andra politiska sympatier eller är aktiv i något annat politiskt parti.

Vi uppmanar alla våra medlemmar och sympatisörer att inte delta i spridandet av personuppgifter och bilder med påstådd identitet till den misstänkte gärningsmannen, åtminstone inte förrän något av detta är helt fastställt. Att bli oskyldigt uthängd som misstänkt för mord kan givetvis vara allvarligt.

Nordiska motståndsrörelsen kommer att återkomma i fallet så fort vi vet något mer.

Titel:Uttalande angående mordmisstänkt med påstådda kopplingar till Motståndsrörelsen Författad av:Redaktionen Publicerad:2022-07-06 Uppdaterad:2023-01-04

Läs också: