1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Folkdans i Näste 2: Kulturellt folkfrämjande samkväm

Lördagen den 20 augusti begav sig aktivister och medlemmar från Näste 2 till en unik och livad aktivitet.

Klockan 10 befann sig kamraterna på plats vid en hyrd bygdegård där dagens aktivitet skulle äga rum. Då man församlats i lokalen och hälsats hjärtligt välkomna av arrangör och dansinstruktörer, hölls en genomgång av danserna som kursen innefattade. Dessa bestod av varierande relativt komplicerade par- och ringdanser med tyska, franska, engelska, skotska och amerikanska anor.

Inledningsvis mjukstartade man med den engelska folkdansen Circassian Circle vars ursprung har sitt säte i det historiska landet och regionen Circassia norr om Kaukasus vid Svarta havets kust. Efter två timmars avancerande av dansen efterhand vankades det så småningom lunch.

Lunchen bestod av hemlagad Borsjtj med crème fraiche (rysk köttsoppa) tillagad enligt ett gammalt familjerecept från Folktyskar som en gång emigrerat till Kaukasusområdet. Till soppan serverades baguette med hemkärnat smör som garnerats med en utsökt bit råbock som anordnaren själv jagat.

Efter den välsmakande måltiden var det dags att ta sig an dagordningens andra dans, vilken var den tyska Siebenschritt. Till en början förhöll sig dansen i ett lugnt tempo, för att successivt öka hastighet efter varje slutförd runda. Därefter följde en 5 minuters vattenpaus inför nästkommande utmaning.

Därnäst var det dags för Scottisch promenade vilken samtliga trodde var en lugnare dansform, vilket man snart inpå skulle bli varse om inte var fallet. Dansen baserade sig på att paren anpassade steg och rotation efter en levande musikensembles växlande rytm. Trots att ingen skara spelemän för tillfället närvarade, fyllde en högtalare funktionen likafullt. Rikligt varma i kläderna tog man därefter ytterligare en 15 minuters paus inför dagens fjärde koreografi.

Efter mången dryckeskärl vatten inmundigats stod den medeltida franska folkdansen Bourrée på tur, påföljandes av den riktigt svängiga amerikanska westerndansen Virginia Reel, en långdans anpassad för stora som små. Även i denna dans ökade tempot efter varje komplett vända. Det är då sannerligen inte att gå till överdrift med att förtälja hur svetten lackade febrilt från pannloben till nacken på var vuxen och minderåring under dansens brådstörtande gång. Oklanderligt utmattade medlemmar benådades slutligen av instruktörparet med att avsluta danskursen med två tyska folkdanser av mer harmonisk karaktär, varvid namnen Topporzer Kreuzpolka och Holsteiner Dreitour.

Då klockan slagit 16 anhöll arrangören samtliga kamrater om att infinna sina platser bakom stolarna vid det läckra uppdukade långbordet på nytt. Innan dess att man slog sig ned, önskade värden tacka envar som deltagit på den nydanade aktiviteten och redogjorde ur en personlig betraktelse hur man än mer stärks kamrater sinsemellan och som organisation genom att sammanträda på följande vis och i gamman bejaka vår ras kulturella frändskap. Därmedelst slöt man varandras händer till en slags bordsbön som löd följande:

Halm blir korn & korn blir bröd som skänka oss liv på nytt.

Till middag bjöds det hemlagad gulasch med smörringlad kokt potatis och crème fraiche som avnjöts lika väl som lunchrätten. Då deltagarna spisat sig digert mätta och förnöjda tog aktivisten och trubaduren Martin Engelin över rodret för att traktera med livemusik och sedermera invitera åhörarna till allsång med patriotiska och revolutionära inslag.

Avslutningsvis följer nedan några enklare intervjufrågor till eftermiddagens trubadur och allsångsledare.

Hur har herr Engelin upplevt dagens nytänkande aktivitet?

Den har varit helt fantastisk. Tror jag aldrig haft såhär roligt nån gång med kläderna på!

Detta var din debut som trubadur, hur kändes det?

Jo tack, det kändes ganska bra vill jag påstå. Debutnerverna hölls i schack, men bland kamrater behöver man sällan vara orolig.

Hur tyckte du övriga kamraterna skötte sig i allsången?

Exemplariskt, ingen protesterade om att inte vara med och samtliga sjöng för full hals.

Kommer du att hålla framträdanden med samma livaktiga koncept framöver?

Det hoppas jag, oavsett vardera hoppas jag att det blir mer av vad man fått erfara dagen till ära i nästet hädanefter.

Även om kläderna förblir på jämväl till nästa gång?

Ingen kommentar…Skämt åsido, utan tvekan!

Tack för dessa svar kamrat!

Tack själv!

Titel:Folkdans i Näste 2: Kulturellt folkfrämjande samkväm Författad av:Bengt Larsson Publicerad:2022-09-01 Uppdaterad:2022-09-04

Läs också: