1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Motståndsrörelsen.se inför rätta för bild på förintelselaser

Den förra ansvarige utgivaren, Emma Karlsson, stod idag åtalad för hets mot folkgrupp vid Falu tingsrätt.

Det hon stod åtalad för var en bild i artikeln Välbevakad förintelsekonferens möttes av nationalsocialistisk laser föreställandes texten ”Förintelsen är en bluff!” projicerad med laser på Malmö Synagoga, samt en film där samma bild visades.

Åklagaren menade att enbart budskapet ”Förintelsen är en bluff!” inte är olagligt (än så länge) men att budskapet på en synagoga är att se som att man ”hånar, skymfar och förnedrar det judiska folket” och således är olagligt enligt den svenska åsikts-förtryckarlagen. Publiceras dessutom bilden på en nationalsocialistisk sida så måste det enligt åklagaren ses som ännu värre än om det skulle publicerats någon annanstans.

Emma Karlsson med sin advokat inför rättegången

Advokaten å andra sidan påpekade att aktionen främst var att se som en politisk motreaktion mot det förintelse-jippo som ägde rum under dagen och som förutom Stefan Löfven också samlade några av världens mäktigaste människor och att den således måste vara laglig med den grundlagsstadgade yttrandefrihet vi har i Sverige. Än mindre olagligt måste det såklart vara att bara publicera bilder från en sådan aktion och givetvis måste likhet inför lagen gälla också för nationalsocialister.

Med finfolk från Säpo på ingång sparas det inte på några polisiära resurser.

Även Säpo:s chefsanalytiker Ahn-Za Hagström var på plats för att vittna åt åklagaren om vilken fruktansvärt elak och ondskefull organisation Nordiska motståndsrörelsen utgör, dock med mycket oklart syfte ifråga om just det som Emma Karlsson stod åtalad för. Noterbart var åtminstone att Hagström smög in bakvägen till rätten och sedan ut lika snabbt igen, trots att hon hade två civilklädda livvakter och sex uniformerade poliser i sitt följe.

Förutom en samling personer som fanns på plats för att stödja den åtalade satt också en skolklass på åhörarbänken. Dessa fick bland annat ta del av långa haranger med citat från Nordiska motståndsrörelsens politiska program Vår väg upplästa av åklagaren.

En av åhörarna var Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg som uttalade sig till motståndsrörelsen.se angående åtalet:

Om åklagaren får sin vilja igenom kommer det leda till att vår yttrandefrihet urholkas ytterligare ett rejält stycke. Om de med domen i detta fall gör det olagligt att projicera att förintelsen är en bluff på en synagoga så kommer nästa steg bli att det blir olagligt att uttrycka att förintelsen är en bluff oavsett var och hur man gör det. Efter det kommer det bli olagligt att ens ifrågasätta detaljer om förintelsen. Det är precis så här det fungerar varje gång ett nytt område olagligförklaras enligt hets mot folkgrupp – att man med ett steg i taget totalt sett gör rejäla inskränkningar i vår yttrandefrihet.

Åklagaren yrkade på 3 månaders fängelse för den tidigare ostraffade fyrabarnsmamman. Dom meddelas den 15 december.

Titel:Motståndsrörelsen.se inför rätta för bild på förintelselaser Författad av:Redaktionen Publicerad:2022-12-02 Uppdaterad:2022-12-06

Läs också: