1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Motståndsrörelsen i Bulgarien: Demonstrationer trots förbud

Likt tidigare år samlades nationella från hela Europa i Bulgarien för att hedra general Hristo Lukov. Även detta år hade Nordiska motståndsrörelsen en delegation på plats.

Aktivister ur Nordiska motståndsrörelsen har vid återkommande tillfällen besökt huvudstaden Sofia i anslutning till ”Lukovmarschen” som går av stapeln i februari. År 2023 blev första gången som den traditionella marschen för att hedra och minnas general Hristo Lukov stoppades.

Av antalet närvarande poliser att döma fick man intrycket att denna uppvisning var frågan om att visa högljudda judiska lobbygrupper och aktörer från EU-apparaten, att deras klagosång har hörsammats av de bulgariska myndigheterna.

En medlem från BNS, Bulgarisk Nationell Samling, menade på att polisnärvaron aldrig har varit så stor: ”Det är hela Bulgariens poliser”. Egentligen var det fråga om en juridisk teknikalitet, där demonstrationstillståndet hade överklagats, vilket gjorde att beslutet skulle dröja längre än det utlysta datumet, lördagen den 25 februari.

I praktiken var därför marschen förbjuden även om det i efterhand kan visa sig att demonstrationstillstånd borde ha utfärdats. Både för att förekomma den aktuella situationen som uppstod och att underhålla de många utländska gäster som kommit till landet, var det olika aktiviteter under hela helgen.

Dagen innan marschen genomfördes en icke annonserad blixtaktion där en samling gick genom den centrala boulevarden med slagord och hurrarop åt general Hristo Lukov. Aktiviteten innefattade pyroteknik och en stor banderoll på Hristo Lukov.

På lördagen när marschen var förbjuden genomfördes en alternativ och tillståndsgiven nationell demonstration. Dennas utmärkte sig av att deltagarna bar den bulgariska flaggan då alla organisationssymboler var förbjudna inom ramen för demonstrationstillståndet.

Deltagarna samlades vid det nationella kulturpalatset och gick mot katedralen Alexander Nevskij. Bägge platser utgör kända landmärken i huvudstaden. Demonstrationen var även en protest mot det absurda förbudet kring Lukovmarschen. Från polisens sida var man inte aggressiv och provokativ trots sitt stora numerär. Den alternativa marschen mötte flera nyfikna blickar längst gatorna och får totalt sett bedömas som lyckad.

På söndagens morgon lyckades BNS förhandla med lokala poliser om att lägga blommor och hylla general Lukov vid det hus han bodde i och framför detsamma mördades av kommunister år 1943. Mindre grupper fick turas om att gå fram till huset. Flera av deltagarna representerade olika nationella rörelser i Europa.

Titel:Motståndsrörelsen i Bulgarien: Demonstrationer trots förbud Författad av:Henrik Pihlström Publicerad:2023-03-14 Uppdaterad:2023-03-17

Läs också: