1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Fienden infiltrerades i Växjö

Här följer ett personligt reportage av Jerry Olsson om 1 maj-aktivismen bak fiendens linjer.

Det var 1 maj och äntligen dags att få demonstrera igen. Vi från Näste 7 mötte upp kamrater från Näste 3 i närheten av Växjö på förmiddagen för en genomgång av dagens plan. Det skulle mycket riktigt demonstreras, men kanske inte som vi hade tänkt oss utan vi skulle istället gå med i Socialdemokraternas tåg i Växjö.

Dagen till ära hade det tillverkats skyltar med citat och parafraseringar från kända socialdemokrater såsom ”Muhammed ska ha jobbet före Svenne” och ”Ökad invandring ger ökad välfärd” och dessutom en del andra folkfientliga budskap som borde passa perfekt i sossarnas tåg.

Väl på plats tog aktivisterna plats på lite olika ställen i det ganska korta ledet som formerats på en liten sidogata. Marcus Hansson som hade det lite radikala Muhammed-budskapet på sin skylt ställde sig längst bak för att slippa granskning innan tåget skulle avgå.

Nu hjälpte inte den taktiken tyvärr för en nyfiken sosse-tant bad att få se vad det stod på skylten och blev mycket förfärad när hon läste sin forna partiledares uttalande. Hon sprang då i panik upp till fronten av tåget där arrangörerna stod och meddelade med darrande röst att det var nazister med i samlingen. Ett samtal gick till polisen som senare dök upp i hög fart upp med en bil för att undersöka saken.

Medan polisen utredde huruvida budskapet skulle kunna vara hets mot folkgrupp (vilket de ju i så fall rimligen borde anmäla Mona Sahlin för snarare än någon som bara citerar henne) så marscherade resten av tåget iväg i oordnad takt till marschmusiken.

De övriga skyltarna som tillverkats var tydligen sossiga nog i alla fall och fick gå med hela vägen fram till slutmålet utan att någon ifrågasatte dessa, så kamraterna gick med gott mod med drönarna i leden. Polisen hade dock inte gett upp helt ännu och misstänkte att det skulle finnas fler hemska nazister på plats. De stannade bland annat fotografer och frågade efter politisk tillhörighet, vilket gav lite historisk DDR-känsla på arbetarnas högtidsdag. De fick dock inga klara svar på sina frågor så det gav inget resultat.

Polisman försöker klura ut vilka av demonstrationsdeltagarna som är nazister

Efter en kort marsch var vi framme vid en park där det förberetts en scen för att hålla tal – tal där det i vanlig ordning skulle lovas vitt och brett medan man bakom kulissen planerar att göra precis tvärtom.

Något 100-tal personer samlades upp på platsen och en liten bit in i första talet blev det uppenbart att Hansson inte avskräckts från att sprida sitt budskap av polisen. Han ställde resolut upp mitt framför scenen med skylten högt i vädret.

Polisen skyndade sig att ta på sig sina handskar, vilka de behöver för att kunna fysiskt avlägsna någon, och började leda bort honom från platsen. En liten bit bort konstaterades att han absolut fick vara på den allmänna platsen, men kanske bara inte just framför scenen. Vid detta laget var dock aktiviteten fullbordad för vår del så vi tog oss tillbaka till bilarna och lämnade en klunga förvånade poliser bakom oss.

Nästa punkt på dagordningen var affischering med budskapet ”Bröd åt arbetaren – Blod från politikerna” och några hundra affischer delades upp bland aktivisterna som även delades in i mindre grupper. Varje grupp ansvarade för en eller flera orter och vi tackade av varandra och begav oss mot dessa mål nöjda med dagen hittills och med mer aktivism i sikte.

Titel:Fienden infiltrerades i Växjö Författad av:Naste 7 Publicerad:2023-05-08 Uppdaterad:2023-05-09

Läs också: