1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Midsommar i förfäders anda

Näste 2 anordnade traditionsenligt en midsommarfest med god mat, femkamp, tal och andra aktiviteter för både vuxna och barn.

Ett stort antal kamrater hade tagit sig till Jimmys och Julias gård i Skara för att fira midsommar och samtidigt hedra förfäderna genom att tävla i vikingakamp och på andra sätt föra sommarsolståndets traditioner vidare.

Dagen inleddes med samkväm och kaffe samtidigt som arrangörerna höll en genomgång om olika förhållningsregler och planeringen för dagen.

Efter detta började det arbetas på olika håll. Kökslaget genom att förbereda lunch, kvinnor och barn genom att pynta midsommarstången och andra genom att sätta upp sina tält. När midsommarstången var pyntad och klar samlades alla deltagare för att se på när den restes. Midsommarstången hade formen av en Algiz-runa, symbolen för livets träd.

Efter detta var det dags för lunch. Det var ett riktigt smörgåsbord som dukades fram med flera olika sorters sill, färskpotatis, kallrökt lax, ägghalvor producerade på gården, prinskorv, köttbullar med mera.

Därefter samlades alla deltagare vid midsommarstången igen för att lyssna på Fredrik Vejdeland som likt tidigare i år, höll föredrag för framförallt barn men också vuxna. Vejdeland började med detta under nästets Ostara-fest och har i en intervju uppgett att han har för avsikt att hålla barnföredrag vid fyra stora fester under året. Nästa tillfälle blir Höstdagjämningen.

Föredragshållaren förklarade först allmänt betydelsen av midsommar och gick sedan in på de magiska riter som omgärdar denna sommarsolsfest. Talet bjöd på en del skratt när Vejdeland återberättade riterna, som i de flesta fall innefattar nakenhet, knep för att öka sin potens eller uppfinningsrika kvinnliga metoder för att snärja männen. Vejdeland sammanfattade midsommar med att det är en högtid för kärlek, barn och familj, folket och gudarna.

Efter detta var det dags för femkamp för de vuxna samtidigt som det anordnades bad- och vattenlekar för barnen. De större barnen bildade en mäktig hejaklack som hjälpte det ena laget till seger. Grenarna för detta år var lagbrottning, pilbågsskytte, bära sten, nordisk knivduell och frågesport. Laget som vann tävlade sedan i ”Plankan” för att utse en vinnare. Vinnare av årets femkamp, som därmed visade att han inte bara är en duktig musiker, blev Nordic Storm-gitarristen Timo.

Efter att femkampen var över bjöds de samlade på en utsökt och kreativt gjord tårta med en blandning av vanilj, rabarber- och jordgubbssylt samt ätbara blommor uppå.

Det hade nu blivit kväll och många åkte iväg till en badplats för att svalka ner sig efter att ha tillbringat en heldag i gassande sol.

Väl tillbaka från kvällsdoppet var det dags för samkväm och middag bestående av grillad fläskkotlett och hemmagjord potatissallad. Vid det här laget fick de som önskade förtära alkohol och sällskapet bjöds också på midsommarsnaps. Då nästan alla deltagare beslutat sig för att stanna kvar hölls många kamratliga samtal även på de sena timmarna.

Titel:Midsommar i förfäders anda Författad av:Naste 2 Publicerad:2023-06-24 Uppdaterad:2024-04-16

Läs också: