1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Skördefest bland färgglada löv

Under förra helgen träffades medlemmar och sympatisörer ifrån Näste 2 för att umgås och fira in hösten tillsammans.

Evenemanget startade redan på förmiddagen när gästerna anlände och man bjöds på en välkomstdrink bestående av varm hemmagjord äppelmust. Därefter hälsade konferencieren samtliga gäster välkomna och gick snabbt igenom dagens schema som bestod i lunchbuffé, månadsmöte, föreläsning, barnpyssel, lokal marknad, fika och till sist trubadur.

Efter genomgången fick gästerna tid för lite mingel, men hjälpte även till med att ställa i ordning lokalen för den kommande middagen som skulle bestå av pulled beef (från egen gård), hemmagjord korv, smörstekta rotfrukter, skördepaj, hembakat honungsbröd, pumpasoppa med sidfläsk och mycket mer och där majoriteten utav ingredienserna var närodlade och ekologiska.

Efter att alla hade avnjutit den gudomliga buffén var det dags för månadsmöte och därefter Fredrik Vejdelands föreläsning om Halloween.

Han tog upp, inför en storögd barnaskara, både varulvar, häxor, gastar, draugr, svartalver och diverse nattvarelser. Han påpekade att ”Halloween” INTE är en ny företeelse i Norden, utan den har bara kallats för någonting annat tidigare, nämligen Disablot, Alvablot eller Vinternätter.

Vejdeland tog vidare upp att det nordiska folket är ett folk som dyrkar solen, men att vid Alvablotet så firar man mörkret och det är vid just Alvablotet som nattvarelserna tittar fram, men man kan även få besök utav döda släktingar och därför tänder man ett ljus så att de ska hitta vägen. Oden, som är en centralfigur inom nordisk kultur och mytologi var även han inblandad under Alvablotet. Oden såg det som väldigt viktigt att fira Alvablotet för att hylla döda släktingar och för att firandet skulle ske så gick han runt i gårdarna och bestraffade de som inte firade ordentligt.

Fredrik Vejdeland talar för stora och små barn.

Oden vill att vi firar Alvablotet för att vi ska minnas dom som kämpat, offrat och blött för att vi idag finns till och för att påminna oss om att vi också måste kämpa och offra för de som kommer efter oss, våra barn och barnbarn.

En vittra, gast och varulv.

Det som kallas för Halloween och som firas idag är mycket lek och stoj, det är pumpor och man klär ut sig, och det ska man göra. Men bakom allt det här finns också ett allvar att man ska minnas och respektera dom döda som är en del utav vårat folk.


Alvablotet som sker vid höstdagjämningen handlar dock inte bara om döden och nattvarelser, utan även om att skörda och ta vara på det som man har sått under våren för att kunna överleva vintern.

Efter att föredraget var över blev det lek och pyssel för barnen och så öppnades marknaden som innehöll till mesta dels böcker, musik, kläder och diverse hantverk. Medan marknaden var i fullgång så serverades det hemmagjord äppelpaj med vaniljsås.

Barberare fanns på plats under marknaden.

När mörkret sedan länge hade fallit förklarades den officiella Skördefesten vara över och nu intog trubaduren scenen till allas glädje.

Vill även du vara med på Organisationens högtider och fester så skicka in en medlemsansökan snarast!

Titel:Skördefest bland färgglada löv Författad av:Naste 2 Publicerad:2023-10-20 Uppdaterad:2023-10-20

Läs också: