1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Motståndsrörelsen i Jönköping – rättegång och offentlig aktivism

Under tisdagen 5 december befann sig Näste 7 först i Jönköpings tingsrätt, för att sedan ge sig ut på Jönköpings gator.

Dagen började med att kamraterna samlades i Jönköpings tingsrätt för att stötta två medlemmar som båda stod åtalade för brott mot ordningslagen. Enligt åklagaren hade medlemmarna hängt upp banderoller på olika ställen i Jönköping.

Något åklagaren antagligen inte visste var att medlemmar och aktivister under natten till rättegångsdagen hängt upp banderoller runtom i Jönköping med budskapet ”Ni kan aldrig tysta oss”.

Rättegången blev ganska kort då den inkompetenta åklagaren inte visste vilken lag medlemmarna påstås ha brutit mot. Detta gjorde att rättegången fick flyttas fram till ett obestämt datum.

Efter att ha fått detta besked begav man sig till Östra Storgatan i centrala Jönköping för att ha en offentlig flygbladsutdelning. Man ställde upp sig med en fanbärare och ett antal flygbladsutdelare.

Aktiviteten rullade på ganska lugnt och en del intressanta samtal med både sympatisörer och meningsmotståndare ägde rum. Man drog även till sig uppmärksamhet från folk boende på gatan.

När den ansvarige på plats var nöjd packade alla ihop och begav sig vidare till toppen av ett parkeringshus varifrån det skulle genomföras en så kallad konfettiaktion. Små lappar med samma budskap som banderollerna ”Ni kan aldrig tysta oss – Motståndsrörelsen.se” kastades ut från parkeringshuset och ned på parkeringarna och trottoaren nedanför innan dagen avslutades.

Redaktionen har tagit kontakt med Jerry Olsson, som var en av de bägge åtalade, och ställt några frågor till honom.

Hej, för de som inte känner dig, vem är du?

Hejsan, Jerry Olsson heter jag och är en arbetande familjefar på 43 år. En stor del av min fritid ägnar jag åt aktivism i Motståndsrörelsen av olika slag.

Vad har du att säga om dagens rättegång?

Ja, men dagens rättegång var väl lite av en fars från början till slut, dels då det faktum att rättens ordförande fick tillrättavisa åklagaren gällande den valda åtalspunkten, samt att denne senare skickades hem med uppgiften att göra sin läxa och återkomma. Kronan på verket var ju de två poliser som dök upp och skulle vittna efter att rättegången avbrutits och satt och tittade förvånat på oss åtalade när vi helt sonika gick, det fick mig att le lite!

Vad tycker du om din advokats arbete?

Jag tycker min advokat har kommit med bra råd och hon har hela tiden varit inne på samma försvarslinje som jag har. Däremot har hon ju inte hunnit utföra så mycket arbete i att påverka rätten ännu eftersom rättegången avbröts innan vi hann komma dithän. Jag har stort förtroende för att hon kommer göra ett bra jobb när hon väl får chansen!

Kommer detta sätta käppar i hjulet för framtida engagemang?

Givetvis inte, sånt här är bara stärkande för moralen och den enorma ansträngning samt skattepengar som i dagsläget läggs ned på ett helt obetydligt mål övertygar mig om att det finns en desperation i att stoppa oss till vilket pris som helst!

Tack för att du ställde upp på denna intervju!

Titel:Motståndsrörelsen i Jönköping – rättegång och offentlig aktivism Författad av:Naste 7 Publicerad:2023-12-06 Uppdaterad:2023-12-07

Läs också: