1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Kampåret 2023 i övriga Norden

Rapport med bland annat de tio bästa aktionerna som genomfördes av Nordiska motståndsrörelsen i de nordiska grannländerna under förra året.

I förra veckan släpptes en omfattande rapport av det svenska kampåret 2023 som fastslog att Nordiska motståndsrörelsen varit högaktiva i Sverige under året som gått. Organisationen existerar dock även i Norge, Danmark och på Island, samt att man fortfarande har aktiva medlemmar i Finland där organisationen är förbjuden. Här följer tio av de hundratals aktioner som genomfördes i resten av Norden under året.

1. Stolta danskar mot ”Pride”

I den danska staden Aabenraa ställde några av Motståndsrörelsens danska medlemmar upp sig med olika plakat längs marschvägen för att motdemonstrera det utannonserade homofil-tåget. Efter att tåget passerat och man tjafsat en del med polis, delades flygblad ut till stadens invånare som informerade om det folkfientliga evenemang som kommit till deras stad.

I Sønderborg sattes det upp affischer och klistermärken i hela centrum och längs hela marschvägen natten till prideparaden i staden.

Censurerad med anledning av den svenska förtryckarlagen Hets mot folkgrupp.

2. Nationalsocialister åter i Helsingfors

Hundratals etnonationalister och nationalsocialister demonstrerade traditionsenligt genom centrala Helsingfors under Finlands självständighetsdag den 6 december. Som brukligt deltog man efter detta i det större patriotiska fackeltåget som avslutades vid Hjältarnas gravplats. Givetvis deltog också medlemmar från Nordiska motståndsrörelsens förbjudna gren.

3. Ute i vackra Norden

Förutom att medlemmar från Sverige var med och besteg Nordens högsta topp Galdhöpiggen, har också flertalet andra vildmarksturer genomförts i samtliga nordiska länder, exempelvis till norska Hallingskarvet och på danska Sukkertoppen.

4. Rikstäckande avfallsaktion i Danmark

Kampgrupper från hela landet samlades i utvalda områden, där de plockade sopor och skräp som oansvariga människor slängt i naturen på stränderna, i skogarna, längs vägarna och i städerna. Dessa sopor dumpades sedan utanför kommunhuset och hemma hos olika politiker som hölls ansvariga för nedskräpningen av Danmark.

5. Propagandaregn i Bergen

I Norges näst största stad har det vid ett par olika tillfällen kastats ut små papperslappar med adressen till den norska nyhetssidan Frihetskamp.net i stadens bägge största köpcentrum.

6. På gator och torg bland folket

Offentliga aktioner där aktivister öppet för dialoger med folket och delar ut flygblad i olika stadskärnor har alltid varit något av ett signum för Motståndsrörelsen och en mycket viktig verksamhet. Även under 2023 har det skett flera sådana aktioner runtom i Norden, exempelvis i norska Moss och danska Horsens.

Krossa sionismen. Horsens, Danmark.

7. Innovativ aktivism med pratbubblor i Norge

I flera städer sattes pratbubblor upp med texten ”Har du läst Frihetskamp.net?”. Pratbubblorna klistrades på affischer så att det ser ut som om personerna på affischerna ställer frågan.

8. Hedrande av mångkulturens offer i Danmark

På olika platser där danskar mördats av främlingar sattes dödsrunor i trä upp med den dödes namn och en QR-kod till en artikel där man uppmuntrades att organisera sig mot främlingsvåldet.

9. Julhälsningar från norska aktivister

Köpcentrum och julmarknader besöktes i olika städer för att dekorera granar med pynt och lägga ut julklappar med nationalsocialistiska skrifter.

10. Avspärrning av biografer som visade lögnpropaganda

Flera biografer som visade den norska propagandafilmen Kampen om Narvik spärrades av med spärrband och en informativ text.

Dessutom medverkande i gemensamma nordiska aktioner

Utöver dessa egna aktiviteter deltog kamrater från samtliga nordiska länder under de flesta av de gemensamma aktionsdagar som genomfördes under året på Förintelsens minnesdag, under Ursprungsbefolkningens dag, mot sionismen, för att hylla den nordiska arbetaren den 1 maj och för frihet åt den fängslade amerikanske nationalisten Rob Rundo.

Under ”Förintelsens minnesdag” lades tvålar ut på offentliga toaletter i Norge.
Reykjavik, Island: ”Förintelsen är en bluff”.
Oslo, Norge, på Ursprungsbefolkningens dag.
Helsingfors, Finland, på Ursprungsbefolkningens dag.
Klampenborg, Danmark, 1 maj.
Bergen, Norge.
Bojkottskampanj mot Israel-vänliga produkter i danska Give.
Uppskruvad plåtskylt i Norge.

Titel:Kampåret 2023 i övriga Norden Författad av:Redaktionen Publicerad:2024-01-16 Uppdaterad:2024-01-17

Läs också: