1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Aktivism mot den politiserade polisen i Tammerfors

Den 18:e mars utförde Motståndsrörelsen gatuaktivism i den finska staden Tammerfors. Aktivismen var startskottet för organisationens kampanjvecka mot folkmordet, där ett av temana var den finska polisens politisering.

Birkalands aktivister samlades tidigt i Koti-lokalen (Motståndsrörelsens i Finlands aktivitetslokaler som finns i flera städer i Finland, ö.a), för att förbereda sig inför tillställningen och aktivister från hela Finland strömmade stadigt in under hela förmiddagen. Aktivisterna bytte underrättelser och nyheter sinsemellan, och vid middagstiden begav man sig till Keskustori i Tammerfors. På plats fanns redan så pass många medlemmar att tillställningen väckte mycket intresse hos förbipasserande fast den egentligen ännu inte börjat.

Man delade ut gott om för tillställningen tillverkade flygblad som handlade om att polisstyrelsen vill förbjuda Motståndsrörelsen. I flygbladen samt i det första talet tog man upp hur man med hjälp av vaga formuleringar om “mot god sed” i praktiken kan förbjuda vilka nationalistiska organisationer som helst. Därtill nämnde man att ett eventuellt förbud bara skulle öka på makthavarnas censurmani och därmed sänka tröskeln för att förbjuda även andra organisationer.

Många som var ute för att njuta av det soliga vädret på torget kom fram för att ta flygblad och ställa frågor om tillställningens bakgrund, då förbudet varit lovvärt synligt i media under de senaste månaderna. Organisationen verkade även vara bekant för folket, sannolikt tack vare den senaste tidens publicitet. Responsen var till största del positiv. Tillställningen väckte entusiasm hos folk av det mest skilda slag: några sympatiserande personer som gick förbi ville göra en donation, och en engelsktalande pastor krävde att få skaka hand med aktivisterna. Även en man från Bulgarien som kom fram för att diskutera konstaterade att organisationen har rätt.

Efter en tid hittade också polisen fram till platsen och parkerade sin polisbuss synligt framför tillställningen, varifrån de följde aktiviteten under resten av tiden. Efter det vågade sig också några vänsteraktivister fram för att skrika några sedvanliga klyschor – tidigare hade man stått på avstånd och fotograferat.


När talen hade hållits och flygbladen var utdelade, begav sig aktivisterna med fanorna vajande iväg till Näsinpuisto för ett gruppfoto. Det från torget bekanta överentusiastiska polisparet följde efter aktivisterna så länge vägen räckte och stannade dessutom kvar på parkeringsplatsen för att speja på aktivisterna när de gav sig av från Näsiparken till sina bilar.

Årets första större gatutillställning i Tammerfors fortlöpte exemplariskt fridfullt och polisen fick nöja sig med rollen som åskådare.

Ursprungligen publicerat på Kansallinen Vastarinta.

Titel:Aktivism mot den politiserade polisen i Tammerfors Författad av:Redaktionen Publicerad:2017-03-30 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: