Resan inleddes måndagen den 2 september då kamrater från Sverige, Norge, Danmark och Finland flög till Island. I omgångar anlände aktivisterna till Keflavíks flygplats som ligger cirka fem mil från den isländska huvudstaden.
På flygplatsen mötte isländska organisationskamrater upp gästerna och körde dem till lokalen som skulle användas som bas de kommande dagarna. Redan här sattes standarden på resan då lokalen höll väldigt hög nivå med duschar, sovsalar, stort kök, flera soffgrupper och andra bekvämligheter. I inbjudan hade det talats om att bo ”i en stuga i skogen” och många hade därför förväntat sig en träbyggnad med ett stort rum där alla skulle trängas på liggunderlag. Lokalen blev således en väldigt positiv överraskning.
Förutom att laga middag, umgås och kort gå igenom planerna för den kommande veckan hände inte mycket mer under måndagen.
Tisdag: En dag av turism
Tisdag morgon var det uppstigning klockan sju, vilket blev standard för de kommande dagarna också. Efter en lite mer utförlig genomgång av dagens planer och de kommande dagarnas aktiviteter var det dags för avfärd. Även här kom en mycket trevlig överraskning. Istället för att åka runt i bilar som vanligt så hade man en komplett turistbuss till organisationens förfogande. Att turista var också vad som stod på schemat den första dagen.
Bussturen visade upp den isländska naturen samtidigt som organisatören genom högtalarsystemet pekade ut och informerade om kända landmärken som Katla.
En av dagens höjdpunkter var ett besök på Tingvalla (Þingvellir), där islänningarna höll sitt första Allting år 930. Alltinget fattade beslut om lagar och dömde brottslingar och hölls fram till 1800-talet framför Lagberget (Lögberget) i Tingvalla. Än idag heter Islands parlament Alltinget, vilket gör det till världens äldsta parlament då det existerat i över 1000 år. Bara under en kort period på 1800-talet avskaffades Alltinget av den danske kung som då härskade över Island.
Efter Tingvalla åkte bussen vidare till Hökdalen (Haukadalur) där det finns flera gejsrar. En av gejsrarna bjöd på flera utbrott och efter att ha tittat runt på området åt man lunch.
Det sista planerade stoppet på bussresan var Guldfallet (Gullfoss), ett av Islands mer ikoniska vattenfall.
Bussen återvände sedan kort till basen för ett kort stopp där badkläder inhämtades. Sedan bar det av igen och nu åkte man till ett lite annorlunda badställe. Efter att ha vandrat uppför ett berg i några kilometer anlände man till en rykande het varmvattenkälla som alla passade på att bada i. Efter ett långt och avkopplande bad vandrade man tillbaka till bussen och återvände till lägret där det nu serverades en sen middag.
Innan det var dags att sova höll Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg ett uppskattat anförande om den nationalsocialistiska världsåskådningen.
Onsdag: Basaktivism
Även onsdag morgon var det tidig uppstigning och denna dag användes bussen för att transportera aktivisterna under en omfattande flygbladsutdelningskampanj.
Första stoppet var Mosfellsbær där ett stort antal flygblad delades ut. Därefter avverkades Reykjavik och Kópavogur. På alla stopp var aktivisterna också flitiga med att sätta upp klistermärken.
Två kommunarbetare försökte påpeka att det är förbjudet att sätta upp klistermärken och en vänsterbliven kvinna blev lite kränkt av att få ett flygblad i sin brevlåda. I övrigt var det väldigt händelselöst och lugnt under aktionerna.
Efter aktivismen återvände alla till lokalen där det nu var dags för träning. Efter lite uppvärmning och fys fick alla pröva på något nytt: Svärdsfäktning. Mer specifikt var det stora tvåhandssvärd man övade med och teknikerna var hämtade från militära instruktionsböcker från medeltiden.
Vissa av de isländska kamraterna har tränat denna kampsport en längre tid och kunde fäktas med varandra så att det såg ut som scener från en riddarfilm. För nybörjarna var det svårare att få till tekniken på så här kort tid, men alla hade i alla fall kul.
Nytränade fick aktivisterna äta middag och denna kväll bjöds det på lamm, vilket både var den mest isländska och den mest uppskattade middagen under resan.
Kvällen avslutades sedan med tal och föredrag. Först talade en kamrat bosatt på Island om hur Motståndsrörelsen är en inspirationskälla för vita rasnationalister över hela världen. Därefter talade Motståndsrörelsens chef på Island, Ríkharður Leó Magnússon, om Island och hur Nordiska motståndsrörelsens aktivister är de som kämpar vidare i förfädernas spår. Motståndsrörelsens chef i Danmark, Martin Durvad, var också upp och sa några ord innan han överlämnade en gåva till de isländska kamraterna. Avslutningsvis föreläste Marcus Hansson om debatteknik och Markus Nordh om gatukamp med tips från Aktivisthandboken.
Under onsdagskvällen spelades också Mer än ord in från Island.
Torsdag: En historisk dag
Under torsdagen skrevs historia när Nordiska motståndsrörelsen genomförde sin första offentliga flygbladsutdelning på Island.
Ett 20-tal aktivister åkte in till Reykjavik och ställde sig på Lækjartorg och delade ut flygblad, förde diskussioner och satte upp klistermärken.
Då Motståndsrörelsen är ett nytt fenomen på Island var responsen ofta förvåning eller nyfikenhet, men det fanns också islänningar som förstod och sympatiserade med organisationens kamp.
Efter ett tag anlände civilt klädda agenter och tog kontakt med aktivisterna. Trots en konstruktiv dialog där det förklarats att Motståndsrörelsens aktivister bara skulle föra ut ett politiskt budskap och inte hade för avsikt att starta några bråk så dök vanliga poliser upp direkt efter att samtalet med agenterna var över.
När poliserna anlänt började också ett stort antal journalister att söka sig till platsen för att ta bilder och filma. I efterhand har såväl tidningar som TV på Island uppmärksammat aktionen.
Aktionen avrundades efter en och en halv timme då det var dags för lunch. Sedan fortsatte aktivisterna till Akranes där man delade upp sig i två grupper. Den ena gruppen ställde upp utanför ett köpcenter och den andra delade flygblad till hushåll och satte upp klistermärken. Vid köpcentret ville en äldre kvinna donera pengar till rörelsen.
Torsdagen avslutades sedan med att man åkte till en ny lokal där man först åt middag och socialiserade in på småtimmarna innan alla somnade trötta och belåtna över ännu en intensiv dag.
Fredag: Sevärdheter och avkoppling
Med två kamporienterade dagar avklarade dedikerades den sista dagen på Island åt turistande och avkoppling.
Första stoppet för dagen var vid Deildartunguhver som är en het källa. Sedan besökte man Reykholt och turistcentret där som är dedikerat till Snorre Sturlassons som levde och var verksam i byn under medeltiden. Många passade här på att köpa böcker och smycken.
Nästa stopp blev ett lavafält där lavan karvat ut flera storslagna grottor ur marken. Det största grottsystemet är känt som ”Surtshellir” (”Surturs grotta”). Surtur/Surtr/Surt är i nordisk mytologi en mäktig eldjätte.
På grund av molnigt väder som gjorde att utsikten skulle gå förlorad valde arrangören att ställa in planerna om att bestiga ett berg i området. Istället åkte alla till ett varmbad och spenderade ett par avkopplande timmar i varmt vatten innan man återvände till den nya lokalen.
De som var sugna på en fysisk utmaning passade nu på att bestiga ett lite lägre berg som låg bakom lokalen.
Därefter bjöds det på middag och som sista punkt för dagen blev två isländska kamrater utnämnda till aktivister av Simon Lindberg.
Lördag: Hemfärd
Under lördagen reste alla utländska gäster hem från Island. Vissa gick upp tidigt för att hinna med en del nattlig aktivism innan man tidigt flög hem. Andra reste senare på dagen och hann med lite turistande inne i Reykjavik.
Sammanfattningsvis var detta ur deltagarnas perspektiv en trevlig vecka av kamp och gemenskap. Ur kampens perspektiv var detta startskottet för nästa fas i Nordiska motståndsrörelsens etablering på Island.