1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Friluftsaktivitet i Stockholm

Helgen 22-23 maj begav sig medlemmar och aktivister i Näste 1 ut i skogen på den första i en rad friluftsaktiviteter speciellt inriktade på överlevnad.

Helgen 22-23 maj begav sig medlemmar och aktivister i Näste 1 ut i skogen på den första i en rad friluftsaktiviteter speciellt inriktade på överlevnad.

Då detta var den första turen var ribban satt ganska lågt för att även helt oerfarna deltagare skulle följa med och ha chansen att lära sig grunderna.

Dagen började tidigt söder om Stockholm, där samtliga deltagare träffades vid en parkering för en kortare genomgång om vad som kunde förväntas av helgen. Det första steget på turen blev att alla närvarande fick packa ur sina ryggsäckar och lägga ned innehållet snyggt och prydligt på marken framför ryggsäcken. Detta för att nästeschefen skulle kunna se vad alla tagit med sig, samt fråga ut deltagarna varför de tagit med sakerna ifråga och vad de ansåg var det viktigaste att ha med sig.

De som inte ansåg vatten vara det viktigaste fick lämna kvar det, vilket ledde till att övriga skulle få dela med sig av sitt till dessa och alla helt enkelt hade mindre vatten att klara sig på.

När en bunt med saker plockats bort, antingen för att föremålet ifråga redan fanns gott om i övriga kamraters ryggsäckar, eller för att det helt enkelt inte var viktigt med tanke på årstid och väder, så fick alla packa ned sin utrustning igen och denna gång specifikt tänka på var i ryggsäcken allting lades, för att underlätta åtkomsten av nödvändigare saker kontra sådant som inte skulle behövas förrän man slagit läger.

Vandringen började längst med Sörmlandsleden och enligt väderprognosen var det regn att vänta en stor del av dagen, dock så syntes molnen inte till när man satte igång. Man gick genom skog och över kärr, alla hade en positiv inställning och det samtalades om allt och inget.

Efter en och en halv timme kom till slut det utlovade regnet och Tor gjorde sig påmind i fjärran med en dundrande åska. Regnet var dock inte så långdraget och gav med sig efter en halvtimme.

Två och en halv timme efter avmarsch kom man fram till den planerade slutpunkten och började leta efter en lämplig plats att slå upp läger på. Intill en sjö fanns det gott om träd och barmark för att angöra presenningen man medtagit och man beslutade att detta var en bra lägerplats.

Efter en kort lunchrast började arbetet med att förbereda det som behövdes för helgen. Ved samlades in och sågades upp, eldstad gjordes i ordning, presenning och hängmattor sattes upp mellan träden och diverse ätbara växter letades reda på.

Därefter började helgens första utbildning som handlade om första hjälpen. En medlem gick igenom vikten av att alltid ha med sig första hjälpen när man beger sig ut i skogen, samt vad ett sådant bör innehålla. Många olika typer av skador som kan uppkomma diskuterades och hur man behandlar dem. Allt från skärsår, avhuggna lemmar, brännskador och hypotermi. Vissa praktiserades även inför gruppen.

Man gick sedan snabbt över på nästa ämne; att göra upp eld. Kamraten som höll i utbildningen förklarade att två väldigt viktiga saker att tänka på när man beger sig ut i skogen är att alltid förvara sitt tändinstrument torrt och nära kroppen och att alltid ha med sig tändmaterial, t.ex. näver.

Många olika tändmaterial som kan användas för att göra eld gicks igenom och provades på, både sådant som kan hittas i naturen och sådant man kan ta med sig hemifrån, om man vill vara på den säkra sidan. Vikten av att bygga sin eld på rätt sätt var även en viktig punkt, då man inte ska tro att man kan stapla på större grenar direkt och förvänta sig att de ska ta sig.
Till sist demonstrerades ett, av många, sätt att bygga en eld från grunden. Detta sätt gjorde det lätt att kontrollera syretillförseln till elden i det tidiga stadiet, så att det blir en fullständig förbränning och man undviker rökbildning.

Nästa utbildning innefattade vad man kan hitta i naturen som är ätbart i en situation då man inte har med sig egen proviant. Då det fortfarande bara är försommar är tillgängligheten i naturens skafferi lite bristfällig.

Kamraterna lyckades dock få ihop kirskål och granskott, som kokades till en uppskattad soppa, små vasskott vilka kan ätas som de är, två olika lavar som behöver långkokas i gryta över eld för att vara ätbara, samt granbarr för att göra te.

När utbildningen var avslutad för dagen samlades man kring lägerelden där samtliga fick tillaga sin medhavda mat då de samlade växterna inte gav särskilt mycket näring efter en hel dags vandring och slit.

Många livliga diskussioner hölls kamraterna emellan och när mörkret gjort sitt intåg tog en kamrat fram ett sånghäfte med diverse nationella sånger. Allsång hölls kring elden i mörkret och när samtliga sånger avverkats tog flera deltagare initiativ till andra sånger och alla sjöng bäst de kunde, tills det var dags att knyta sig.

Dagen därpå steg folk upp i egen takt, somliga mycket tidigare än andra, tills nästeschefen ropade ”uppstigning!”, åt dem som tyckte om sovmorgon lite väl mycket. Frukosten förtärdes och så mycket som möjligt packades ned i ryggsäckarna innan nästa moment.

Vattenrening skulle nu gås igenom och praktiseras. Genom att koka sjövatten kan man så gott som alltid få drickbart vatten, även om det inte alltid är välsmakande. Vattenreningstabletter är ett annat sätt att oskadliggöra potentiellt farliga mikrober i vattnet man har tillgång till i naturen. Denna gång hade man dock ingen medhavd utrustning och fick improvisera lite.

Det som fanns tillgängligt var kol från lägerelden, som krossades i småbitar och sand som grävdes upp ur marken intill lägret. Detta lades sedan i en plastflaska, kol längst ned och sand högst upp, hål gjordes i flaskans botten. Sjövatten hälldes sakta ner i flaskan vilket sedan långsamt droppade ner i ett kärl, med en tygbit över. Det filtrerade vattnet såg och smakade betydligt bättre än innan filtreringen, dock så räcker sådant inte för att få bort bakterier och annat så vattnet fick även kokas för att vara dugligt för konsumtion.

Efteråt var det dags att packa ihop resten av lägret och börja bege sig hemåt. I strålande solsken gick man tillbaka samma väg som man gått dagen innan, lite tröttare, lite mer möra i benen, men fyllda med ny kunskap och kamratskap. Två och en halv timme senare var man tillbaka på samma parkeringsplats som man hade påbörjat vandringen ifrån.

Samtliga deltagare kände sig nöjda med helgen och glada över att ha deltagit. Ytterligare friluftsaktiviteter kommer genomföras i nästet inom kort. Om du är intresserad av att bli en del av gemenskapen, tveka inte att ansöka redan idag!

Titel:Friluftsaktivitet i Stockholm Författad av:Redaktionen Publicerad:2021-06-01 Uppdaterad:2021-06-03

Läs också: