1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Tävlingar, vandring och isvak – övernattning vid Rämen

Sjön Rämen fick finbesök under helgen då Näste 5 med gäster valde att slå läger vid dess strand.

Lördagen den 5:e februari samlades medlemmar från Näste 5 med ett par gäster från Näste 1 vid Rämens nordligaste vik för att påbörja turen. Före den första genomgången förberedde samtliga sin utrustning inför den långa dag som stod framför dem.

När detta var klart samlade Fredrik Engman alla för en gemensam genomgång där han gick genom helgens upplägg. Den nyligen nämnda vildmarksansvarige beskrev hur helgen skulle bestå av tävlingar och utmaningar där motståndsmännen kunde samla ihop poäng. Med dessa poäng fick de deltagande möjlighet att tävla om en ärofylld förstaplats.

Den första tävlingen som stod på schemat var armhävningar. Samtliga gjorde så många armhävningar de kunde utan vila. När detta var klart blev allas packning vägd, detta var också en tävling där de med tyngst packning fick flest poäng. När de två första tävlingarna var klara tog alla på sig sin packning och väntade på order om avmarsch.

Poängsamlandet drogs igång med armhävningar.

Den marsch som sedan gick av stapeln ledde deltagarna genom varierad terräng. Till en början vandrades det på de grusvägar och i den skog som omsluter sjön. Efter det skedde förflyttningen på Rämens is där de inblandade förutom en vacker utsikt även fick se två älgar springa över den frusna vassen.

Den absolut sista och mest ansträngande delen av vandringen var när motståndsmännen behövde röra sig in mot skogen och ta sig upp för en del av Limberget. Detta för att kunna ta sig till den lilla platå som det slogs läger vid under helgens gång.

Motståndsmän njöt av utsikten inför den tuffa uppstigningen.

När den påfrestande uppstigningen var gjord fanns det dock inte tid för vila. Om alla skulle kunna ha möjligheten att få tillfredsställa sig med varm mat, hett vatten och en behaglig eld behövdes rikligt med ved. Därför satte alla på plats direkt igång med produktionen av ved. När ett antal fina torrakor hade hittats fälldes dessa och sågades upp. Efter en stunds klyvning kände man att det fanns tillräckligt med ved för att kunna fokusera på vindskydd och sovplatser.

Efter att lägret och eldförberedelserna var avklarade stundade fler tävlingar. Före tävlingarna skulle börja höll dock ansvarig på plats i en kortare utbildning som visade hur en vildmarksstol kunde konstrueras. När alla sedan hade provat att göra sin egen stol påbörjades de formella tävlingarna. Dessa bestod av att göra upp en eld som skulle brinna så länge som möjligt samt koka upp en liter vatten från snö utan användandet av gas- eller spritkök.

Torrakor sågades ned och klyvdes.

Himlen började nu mörkna och efter hårt arbete och flertalet tävlingar kände man att utfodring och samkväm borde stå på agendan. Efter att alla ätit sig mätta spenderades kvällen framför elden där man fick umgås ostört och förbereda lite mer ved till den långa kvällen som låg framför deltagarna. När elden sedan sakta började brinna ut och allt fler blev allt tröttare tackades det för kvällen och morgondagen inväntades.

Elden blev som många gånger förut central för de på plats.

Det första som gjordes vid revelj var att starta igång den slocknade elden. När elden väl hade gett värme till mat, vatten och människa påbörjade man nedtagningen av de uppsatta lägren. Efter att lägerplatsen blivit städad och tillsnyggad satte samtliga på sig sin packning och vandrade ner mot sjön.

En städad plan yta var det som blev efterlämnat.

Det stup som stod mellan lägerplatsen och sjön var nu passerat. Efter att än en gång fått skåda den vackra vyn från isen samlade motståndsmännen sig i formation. Under den sista biten tillbaka mot bilarna gick man i två prydliga led med Tyrs fana i spetsen.

När man väl kommit fram till den andra strandlinjen var ett antal andra kamrater redan där. De hade börjat grilla korv som de hemkomna deltagarna fick ta del av. Kamraterna på plats hade även börjat kört isracing med bil när vildmarksentusiasterna nått sjön. Detta var ingen ovanlig syn då Nästet arrangerat liknande aktiviteter tidigare. Som avslutning på dagen valde några av dem på plats att borra hål i isen för att kunna bada isvak. När isbadandet var klart och korven tagit slut tackade man varandra för en trevlig helg och sa adjö.

Motståndsmän tågade unisont över isen.

Titel:Tävlingar, vandring och isvak – övernattning vid Rämen Författad av:Naste 5 Publicerad:2022-02-10 Uppdaterad:2022-02-11

Läs också: