1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

UPPDATERAD MED FILM – Fornminnen, järnvägar och djurliv – vildmarkstur i Näste 5

Klarälven och dess närliggande natur fick finbesök av värmländska medlemmar under helgen som var. Uppdaterad 20220521.

Söndagen den 8 maj samlades medlemmar och sympatisörer från Näste 5 vid Grava hembygdsgård utanför Karlstad för att genomföra en vildmarkstur. Vandringsleden som man planerade att gå var cirka 11 kilometer lång och gick runt fågelsjön Södra Hyn.

Innan man begav sig ut i terrängen valde deltagarna att titta på gravfältet som låg alldeles intill hembygdsgården. 28 gravhögar och 8 stensättningar från järnåldern finns kvar här vid den lilla orten Hynboholm. Redan för 1000 år sedan fanns det ett samhälle på nyligen nämnda plats. En plats där våra förfäder kämpade och slet för att överleva de karga vintrarna och skapa välstånd åt framtidens nordbor.

Därefter promenerade deltagarna vidare efter fågelsjön, som omgavs av betade strandängar. Det är våta och flacka områden där boskap kan beta ända ned till vattenkanten. Betade strandängar är en naturtyp med stora naturvärden, och är således livsviktigt för många fågel-, insekts- och växtarter. Tyvärr har den här typen av områden blivit ovanliga idag på grund av att våtmarker dräneras för att skapa odlingsmark.

Ett rikt djurliv utlovades intill sjön, och det kunde vi lugnt konstatera att vi fick uppleva. Aktivitetens kunniga arrangör berättade entusiastiskt och detaljerat om alla olika fåglar som vi såg.

Titta där, en tofsvipa!” och ”Där kommer en häger!”, utropades inför de häpna deltagarna. Samtliga fick se grågås, bläsänder, tranor, sångsvanar, hussvalor och korpar. Längre fram stod bikupor på flera platser, där pollineringsarbetet redan var igång.

Kamraterna marscherade vidare genom en idyllisk värmländsk lantmiljö med ekologiska odlingar, utbredda våtmarker och ett färgstarkt djurliv. Mellan rödmålade stugor och ladugårdar lekte barn i trädgårdarna till tonerna av småfåglarnas vårsång. Allt medan humlor och bin surrade fram längs blommande dikeskanter efter grusvägen.

Efter ett tag hade gruppen tagit sig fram till Nordens längsta älv, den vackra Klarälven. Där stannade man till för att beundra den imponerande utsikten innan det promenerades vidare längs med älven, som omgavs av djupa sandiga branter på båda sidorna vattnet. Snart var deltagarna inne i Forshagas kommun.

Deltagarna kom fram till ytterligare en historisk sevärdhet. Nämligen Clara Elfs jernväg, Sveriges första järnväg för allmän trafik. 1849 började man bygga den här rälsen som skulle transportera gods och passagerare mellan Fryken och Klarälven. Än idag fanns banvallen kvar, och kamraterna diskuterade fram och tillbaka om hur det kan ha gått till när man byggde järnvägen.

Efter järnvägen passerades ett antal gårdar innan man rundade sjöns norra sida. Då hade man tagit sig ända in i Kils kommun. En bit in i skogen stannades det till för lunch. Kamraterna tände en eld med tändstål, medhavd korv grillades och åts upp innan marschen gick vidare mot startpunkten.

Efter ytterligare ett par kilometer kom man åter fram till hembygdsgården, där tog samtliga en titt på de vackra stugorna och avslutade med utsikten från det höga fågeltornet.

Därefter tackade deltagarna av varandra för en lyckad vandring i den värmländska naturen. Vill du delta på nästa vildmarksaktivitet? Tveka då inte på att ansluta dig till Nordiska motståndsrörelsen redan idag!

Titel:UPPDATERAD MED FILM – Fornminnen, järnvägar och djurliv – vildmarkstur i Näste 5 Författad av:Naste 5 Publicerad:2022-05-12 Uppdaterad:2022-05-22

Läs också: