1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Ostraffad 94-årig medlem i Motståndsrörelsen inför rätta för hets mot folkgrupp

Idag var Vera Oredsson i Falu tingsrätt åtalad för två fall av rent absurda tankebrott.

”Brotten” hon stod åtalad för består av två stycken kommentarer skrivna på sidan nordfront.se år 2018. Anmälaren var rättshaveristerna i Juridikfronten som står bakom merparten av de anmälningar som görs i Sverige gällande hets mot folkgrupp och som med det tydligt visar att det sällan eller aldrig förekommer att minoritetsgrupper faktiskt känner sig kränkta eller hetsade mot i fall som detta, utan att lagen istället bara används som ett skattebetalt bollträ mot nationell politisk opposition.

Pär Öberg och Vera Oredsson tillsammans med hennes advokat.

Den första av de två kommentarerna som gick till rätten idag var ett tack från Vera Oredsson till sina kamrater som uppvaktade henne på hennes 90-årsdag. I kommentaren hyllade hon också segern med två svenska ord. Detta menar åklagaren visar missaktning mot judar och icke-nordiska etniciteter trots att inga sådana nämns i varken artikeln eller kommentaren överhuvudtaget.

I den andra kommentaren förmedlade Vera Oredsson att hon var arg för att politiker försvarar sådana som släpar med sina barn för att beskåda nakna människor i Pride-parader. Hon kallade dessa som släpar med sina barn för ”äckel”. Detta, menar åklagaren visar missaktning och är nedsättande mot homofiler trots att det mycket tydligt enligt kommentaren enbart handlar om ett fåtal av deltagarna i Pride-paraderna – de som tar med sina barn.

Bägge dessa harmlösa och över fyra år gamla kommentarerna tyckte alltså åklagaren att det var värt att dra en 94 år gammal tidigare ostraffad kvinna till rätten för. Enligt Vera Oredssons advokat är hon för övrigt den troligtvis äldsta människa som någonsin stått åtalad för något brott i Falu tingsrätts historia.

Även Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg fanns på plats för att visa sitt stöd.

Åklagaren gjorde en usel sakframställan som fullkomligt krossades av advokatens. Exempelvis hänvisade åklagaren till andra fällande domar som hade någon gemensam nämnare med detta fall, men som också hade betydande olikheter och sedan kunde advokaten hänvisa till fall som var betydligt mer lika detta fall och där den åtalade hade friats.

Advokaten lade också fram bevis för att Pride-rörelsen måste ses på som en politisk rörelse och inte bara som en förening för sexuella minoriteter och att de som en politisk rörelse måste få kritiseras. Att allt annat vore att inskränka yttrandefriheten alltför mycket.

Vera Oredsson blev förhörd och påpekade själv det totalt absurda i att det svenska etablissemanget klagar på andra länders, nu exempelvis Rysslands, brist på yttrandefrihet fast vi uppenbart inte har någon yttrandefrihet heller i Sverige.

Slutpläderingarna följde sedan samma mönster som sakframställningarna och det verkade som om åklagaren var ganska uppgiven, ungefär som att hon inte själv trodde, eller kanske ens ville, att detta skulle räcka för en fällande dom. Huruvida det blir en friande eller fällande dom meddelas om 14 dagar.

Efter rättegången blev Vera Oredsson intervjuad av ett filmteam för en pilot till en kanske uppkommande ny svensk tv-serie om juridik.

Sal 10 i Falu tingsrätt var uppbokad hela dagen för att försöka lagföra nationalsocialistiska kvinnor

Senare under dagen i Falu tingsrätt hölls också jury-lottningar för två andra uppkommande rättegångar angående hets mot folkgrupp. De åtalade den gången kommer vara den förra ansvariga utgivaren för motståndsrörelsen.se, Emma Karlsson, och den nuvarande ansvariga utgivaren för nordfront.se, Elin Reinhardt.

Motståndsrörelsen.se kommer med stor sannolikhet att återkomma i de olika fallen.

Titel:Ostraffad 94-årig medlem i Motståndsrörelsen inför rätta för hets mot folkgrupp Författad av:Redaktionen Publicerad:2022-09-26 Uppdaterad:2022-09-27

Läs också: