1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

94-årig medlem friad i rätten – Intervju med Vera Oredsson

Honnörsmedlemmen friades på bägge punkter för hets mot folkgrupp.

Under slutet av september stod Vera Oredsson åtalad för två fall av åsiktsbrottet hets mot folkgrupp. I måndags kom domslutet, Oredsson frikändes från de två fallen och svenska staten fick stå för de rättsliga kostnaderna.

Med anledning av dessa goda nyheter har vi valt att genomföra en kort intervju med henne. Förutom denna intervju rekommenderar redaktionen att man även läser den valintervju som gjordes med Oredsson.

Hej Vera! Stort grattis till vinsten! Vad var din första tanke när du nåddes av ditt frikännande?

Naturligtvis känner jag en stor lättnad. Eventuella böter vill man undvika då jag anser risken för ekonomiskt obestånd vara värre än fängelse. Organisationens insamlingar behövs för övrigt till aktiviteter och inte till staten.

Vad tyckte du om allas insatser under rättegången? Hur skötte sig alla?

Mitt stöd skötte sig bra, medlemmarna i min närhet bjöd på äkta folkgemenskapsanda och advokaten var duktig. Allt detta gav mig ett lugn inför och under rättegången.

Efter rättegången blev Vera Oredsson intervjuad av ett filmteam för en pilot till en kanske uppkommande ny svensk tv-serie om juridik.

Om jag inte minns fel nu så var det här andra gången du blivit åtalad för hets mot folkgrupp. Börjar du tröttna på denna lag och dess användning?

Lagen om hets mot folkgrupp är pådriven av judiskt inflytande, detta är jag förbannat trött på. Tänk att inte få vinka, tacka spontant med ett nationellt uttryck eller uttrycka avsky för moralförfallet. Man skyller ideligen på Tredje rikets så kallade diktatur, men jag anser att demokratins yttrandefrihet har större begränsningar än nationalsocialismen någonsin hade.

Har du något gott råd till de kamrater som kommer stå åtalade för hets mot folkgrupp framöver?

Blir du åtalad så är proper klädsel på rättegången ett plus. Var lugn och sansad, inga svordomar eller ohyfsade uppträdanden, men detta vet ni väl nog redan, vi är ju inga demokrater eller marxister. Advokaten rådgör med dig vad du inte skall påstå för att de vill ju alltid ha ett frikännande även om det kan vara svårt att lyda.

Förneka aldrig din innersta övertygelse och rätta alltid anklagelser om att du skulle vara ”nazist”! Detta gjorde jag själv när åklagaren frågade huruvida jag var en så kallad ”nazist”. Jag svarade såklart att jag var nationalsocialist!

Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg tillsammans med Vera Oredsson.

Tack för intervjun Vera! Har du något du vill hälsa läsarna innan vi avslutar?

Jag är orolig för att vår yttrandefrihet kommer bli allt mer begränsad och att kampen blir lidande. Jag ser redan nu hur några av våra medlemmar varnar för onödiga rättegångar och uppmuntrar till försiktighet.

Men skall vi verkligen låta oss hunsas i rädslan för det? Då har motståndarna redan vunnit. Jag förstår kritiken, men även med vetskapen om att man kan åtalas får man helt enkelt inte låta sin yttrandefrihet hindras. Vi är en kamporganisation som måste ta risker!

Avslutningsvis rekommenderas du som läsare också att ta del av artikeln Fortkörning och hets mot folkgrupp där Simon Lindberg skriver om Vera Oredssons fall och jämför lagen om hets mot folkgrupp med den om fortkörning.

Titel:94-årig medlem friad i rätten – Intervju med Vera Oredsson Författad av:Redaktionen Publicerad:2022-10-11 Uppdaterad:2022-10-19

Läs också: